No to jak dla mnie jedenastka fazy grupowej prezentuje się mniej więcej tak:
BR: Boruc - w sumie to nawet nie patriotyzm, ale po prostu Artur był najlepszym bramkarzem jak na razie w moich oczach. Van der Sar też świetnie bronił, ale on z kolei nie miał aż tak dziurawej defensywy...
OP: Ćorluka - dziwiłem się gdy Man. City kupowało go za tak duże pieniądze, ale pokazał, że było warto. Naprawdę bezbłędny w defensywie i całkiem dobrze radzi sobie w grze to przodu.
OL: Zhirkov - najlepszy chyba piłkarz rosyjski... nawet w tak bezbarwnym dla Rosjan meczu z Hiszpanami jako jeden z nielicznych zaprezentował się z dobrej strony i radził sobie na lewej stronie z Ramosem bez problemów. A mecz ze Szwecją to już był majstersztyk w jego wykonaniu, żelazne płuca.
OŚ: Pepe - piękny gol z Czechami i ogólnie bardzo dobra gra.
OŚ: Mathijsen - w sumie cała defensywa Oranje gra świetnie, ale najbardziej do gustu przypadła mi gra zawodnika HSV. Bezbłędny jak na razie.
PP: Behrami - bardzo waleczny i przebojowy, w każdym meczu dawał z siebie wszystko i udowadniał, że nie bez powodu interesują się nim wielkie kluby. Szkoda, że już go nie zobaczymy. (Bardzo podobała mi się też gra Libora Sionko)
PŚ: Arda Turan - szczerze to pierwszy raz go zobaczyłem właśnie na Euro i od razu spodobała mi się jego gra. Świetny rozgrywający, a jego bramka z Czechami wspaniała.
PŚ: Andrea Pirlo - eh...te podania...
PL: C.Ronaldo - nawet jak mu gorzej idzie, to i tak kończy mecz z asystami i bramkami, mam nadzieję, że pokaże jeszcze więcej w dzisiejszym ćwierćfinale.
N: David Villa - lider klasyfikacji strzelców...
N: I.Ollic - w świetnej jest formie, nie widać w ogóle braku Eduardo.
W sumie mógłbym tutaj wcisnąć samych Holendrów, ale ograniczyłem się do jednego... trudno ich jakoś wyróżnić, bo każdy gra wspaniale.