Euro 2008: Polacy na Euro

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2435
Kontakt:

Post autor: Kluchman » 21 cze 2008, 16:35

vakabayashi pisze:kto pierwszy zaczynał porównania Question
:lol: Kuzwa czlowieku rozumiesz to, co sie do Ciebie pisze? Rzumiesz dlaczego napisalem, ze "nawet w Realu taka gra wygladala zle"? Nie? Bardzo mi przykro z tego powodu. Wytlumacze ostatni raz. Forsowales gre dwojka DM (bardzo malo kreatywna dwojka) oraz dwojka typowych napastnikow i chciales oparcia gry na skrzydlach i wrzutakach w pole karne w meczu z Niemcami, kiedy o te gorne pilki nie mamy kim walczyc. Poza tym Lobodzinski od swieta potrafil dobrze dosrodkowac, a Krzynowek byl cieniem samego siebie. Czego oczekujesz? Kluczem do dobrej gry jest panowanie w srodku boiska i tego przyczepic sie chyba nie przyczepisz. I tu odchodze od meczu z Niemcami co by znowu nie bylo nadinterpretacji. W zwiazku z tym powiedz mi jakim cudem mamy dobrze grac, jesli gralibysmy dwojka srodkowych pomocnikow i zaden z nich nie potrafilby dobrze podac plki? Jakim tez cudem mamy grac skrzydlami, jesli jedynym skrzydlowym, potrafiacyn cokolwiek zrobic w pojedynke jest Blaszczykowski, Krzynowek zapomnial jak sie gra w pilke, a Lobodzinski dosrodkowuje po trybunach? I tu jest wlasnie porownanie do Realu, aby jeszce wyrazniej podkreslic te sytuacje. Kiedy Real gral tylko dwojka pivotow na srodku gra wygladala zle! I to pomimo tego, ze Real mial przeciez w tym czasie lepszego pilkarza niz nasza reprezentacja na kazdej pozycji, z wiekszym potencjalem i z wiekszymi umiejetnosciami indywidualnymi. Mimo to gra wygladala zle i tylko jakosci pilkarzy i myslacemu trenerowi Real zawdzieczal wygrane, a nieraz przeciwnik przegrywal w pewnym sensie na wlasne zyczenie. W takim razie czego oczekiwac od grajacej tym systemem reprezentacji Polski? Czekam na logiczne wnioski.
vakabayashi pisze: więc uważasz ze mamy skład, piłkarzy o umijętnościach które pozwolą nam grać tak jak Chorwaci
Nie. Tego nie napisalem i po raz n-ty stosujesz nadinterpretacje. Wiec panie nadinterpretacja (powinienes sobie zmienic nick na taki :lol: ) Tu bylo kolejne odniesienie do tego, ze ktos, kto wygral z Niemcami nie gral w ten sposob, jakiego chcesz. Ba, ten sposob nawet tego nie przypominal. Naprawde nie widzisz, ze nie mielibysmy ZADNYCH szans w walce w powietrzu? Nasza gra tak jak juz pisalem w ktoryms poscie padla przez skrzydla. Nie chce bysmy grali jak Holandia, Chorwacja, Wenezuela czy Togo. Mamy miec swoj styl, ale nie bezmyslny. Wiec nasza gra padla przez skrzydla, ale nie dlatego, ze zle dosrodkowywali, bo to sprawa w tym momencie drugorzedna. Dlatego, ze pomocnik grajacy na srodku (mam na mysli Rogera) i nie mowie tylko o meczu z Niemcami, a calych mistrzostwach nie mial z kim grac. Krzynowek byl zez formy, Lobodzinski tez gral slabo, Blaszczykowskiego nie bylo - wniosek: kreatywny pomocnik w srodku boiska nie mial mozliwosci rozciagnac gry, a gdy tego probowal okazywalo sie to bezsensowne bo ten czy tamten nie ma formy. Co za tym idzie nie bylo jak rozlozyc ciezaru gry na wieksza ilosc pilkarzy, co za tym z kolei idzie nie bylo mozliwosci dania wiekszej swobody Rogerowi, dalej zrobienia luk w defensywie rywala, dalej obsluzenia dobrym podaniem napastnika. I czy snajper jest jeden czy trzech nie ma tutaj duzego znaczenia.

Ale nie musimy grac tym systemem jesli naprawde komus to nie pasuje. Mozemy (jak pisalem kilka stron wczeniej) zastosowac cos na wzorz 4-1-4-1 z jednym DM i dwojka kreatywnych pomocnikow w srosku, dzieki czemu o rozegranie pilki bedzie latwiej. Ale tu tz sa warunki. Ci ofensywni pomocnicy musza sie duzoudzielac w obronie zebynie bylo dziur, a skrzydlowi tak czy inaczej musza byc w formie. Dwojka napastnikow? Jak ma to pprzejsc jak jest problem ze znalezieniem jednego dobrego, pasujacym do systemu gry napastnika? Ale to nie brak naprawde super napastnika nas zniszczyl. Gra jednym gosciem na szpicy nie jest taka zla, jak probujecie ja malowac. Wszystko rozbija sie o linie pomocy z naciskiem na skrzydlowych.
vakabayashi pisze: czy Metezlder jest ruchliwym obrońcą Question kto jest szybszy zwinniejszy Smolarek czy 2m Metzelder
Albo jestes pusty albo udajesz. Myslisz, ze do czego uderzalo moje pytanie? Pamietasz swoja teze o grze skrzydlami czy juz nie bardzo i sam nie wiesz o czym piszesz?
vakabayashi pisze: uważasz ze grający tym systemem Niemcy w spotkaniu z Portugalią zagrali bezmyślnie Question
Gowno mnie obchodza Niemcy. Mowilimy o Polakach i o ich gre, o pilkarzach jakimi dysponuje Polska, a nie Niemcy. I o tym jakie szanse ma ten system przy pilkarzach polskich, a nie niemieckich. Vide porownanie do Realu, ktorego tak sie uczepiles.

Jeszcze cos chcesz o Niemcach i Portugalii? Prosze bardzo. Niemcy zagrali tak, jak w tym meczu powinni. Portugalia zagrala bezmyslnie bo tez szukala wrzutek (i niczego nie zmienia bramka Postigi, bo zaraz z nia wyjedziesz :lol: ), a co gorsza wiele akcji zmarnowala uderzeniami z 30 m w trybuny. Niemcy grajac inaczej, w otwarte karty z Portugalia zostaliby zniszczeni. My tez z Portugalia gralismy troche podobnie do tego, co na Euro. Roznica jest tylko taka, ze wtedy skrzydlowi grali w pilke, a nie zachowywali sie jak dzieci we mgle.

Ja tez koncze (mam nadzieje)szkoda dyskutowac z kims, kto nie potrafi czytac ze zrozumieniem.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”