Kosciół

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post autor: Wilmore » 24 cze 2008, 17:20

bellus pisze:Czy to o czym rozmawiamy jest dla was na tyle istotne, że zagłosowalibyście na SLD z powodu poglądów antyklerykalnych?
Głosowałem na PO, ale obecnie, jeśli PO nie zacznie zmieniać państwa (nawet nie tak mocno, jak obiecywali, ale tak, jak potrafią) to w kolejnych wyborach mając tylko dwie sensowne i dobre dla kraju możliwości - PO i SLD - wybiorę SLD właśnie dzięki zdecydowanym antyklerykalnym działaniom.
Wiem, że nie jestem Chłopaczkiem czy Babelem, ale kwestie kościoła i polityki są dla mnie dość bliskie.

A co do lekcji religii - nie pamiętam, by ktokolwiek z osób, z którymi na temat tych lekcji rozmawiałem (a było ich sporo) powiedział mi, że lekcje religii są prowadzone w sensowny sposób - lekcja, jakiś konkretny temat, rozmowa, nauczanie modlitw, różnych aspektów religii - częściej spotykałem relacje dużo mniej pozytywne - ksiądz przynosi katalog bielizny i pokazuje dziewczynom, w czym ładnie by wyglądały wobec niego, rozmowa o premierach kinowych, oglądanie filmów na lekcji, czy - najczęstsze - odrabianie zadań domowych czy po prostu robienie tego, co się żywnie podoba.
Religia w szkole nie ma sensu moim zdaniem wcale. Tym bardziej, jeśli jest po prostu kolejną godziną zmarnowaną z życia ucznia, a tak to niestety teraz wygląda w wielu miejscach.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”