Ekstraklasa w sezonie 2008/2009

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post autor: czeher » 01 lip 2008, 22:31

Bienias pisze:Co do 18 druzynowej ligi to jestem za...ale. Nie mamy tyle klubow przygotowanych sportowo oraz organizacyjnie do tego poziomu rozgrywek. Zobacz jak zalosnnie wygladaja licencje itp. Jestem za tym zeby teraz zmniejszyc lige a potem stopniowo wraz z rozwojem klubow ja powiekszac do owej 18
Oczywiscie nie ejstem za tym aby natychmiast zwiekszac do 18zespolowej ligi czy tam od przyslzego sezonu. Jednak nie wyobrazam sobie sytuacji kiedy w sezonie 2011/2012 nie bylo 18zespolowej ligi, czy zaraz po Euro, popyt na pilke w kraju bedzie wtedy wielki, wsyztskie male kajtki beda sie garnac do pilki i to trzeba wykorzystac ale to tak na marginesie. Za kilka lat mysle ze bedzie to wygladac inaczej, aktualnie kluby z nizszych lig doznaja szoku(mowie tutaj o zespolach z dawnej 3ligi), reorganizacja rozgrywek sprawila ze kluby na tym pulapie musza juz projesjonalnie byc zorganizowane z dosc znaczacym budzetem bowiem czekaja ich rozgrywki nie w obrebie 200km a wzdluz calej Polski, przez to nawet neiktore zespoly nie chcialy zalapac sie do nowej II ligi bo to jednak duze obciazenia. Jednak dzieki temu nie bedzie takiego szoku gdy jakis klubik wejdzie wyzej i paniki, bo naraz nie ma budzteu itp (Jka keidys Blekitni).

WrAcajac do licencji to mysle ze to problemy chwilowe, jezeli mowa o stadionach, moze to dziwnie brzmi ale mozolnie jest coraz lepiej, powstaja (w niektorych przypadkach to za duzo powiedziane) areny na Euro wiec Lechia, SLask, LEch, Wisla beda miec nowoczesne stadiony, poza arenami powstaja rowniez osrodki treningowe dla uczestnikow Euro, tak wiec budowane czy modernizowane sa stadiony w Lubinie, Belchatowie, jest projekt i powazne plany w Zabrzu, Bydgoszcz itp
Zespoly z nizszych lig takze poprawiaja swoja ifrastrukture - Chrobry, Janikowo, Legnica, Czestochowa itp
Prace niemal wszedzie wieksze czy mniejsze sa i mysle ze ten trend sprawi ze za 2-3 lata nie bedzie takich problemow, co za tym idzie nasze kluby a raczej ich stadiony nie beda odstawac o lata swietlne od pilkarskiej europy

Wróć do „Wracając Do Meritum”