Chelsea FC (zbiorczy)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post autor: fieldy » 08 lip 2008, 9:22

pablisso pisze:
fieldy pisze:I ty chcesz powiedzieć, ze Chelsea to był jakiś wielki klub ?
gdzie to chce poweidziec?

Chce powiedziec to, ze HISTORIE Chelsea swoja tez ma. Bo pisaliscie ze to jest klub bez historii. Maja kilkanascie trofeow, co przy trofeach ManU i LFC wyglada kiepsko. Ale nigdzie nie pisze ze jest WIELKIM klubem. Nawet P. Kenyon o tym w jednym wywiadzie mowil. Ze Chelsea nie jest wielkim klubem, ze dopiero za kilkanascie lat bedzie mozna tak powiedziec o jej dokonaniach terazniejszych- ze byly wielkie- oczywiscie za wielkie pieniadze. wiec wracamy do punktu wyjscia- Chelsea bez pieniedzy bylaby w srodku ligi. jak dla mnie prawda. co dalej mi zarzucacie?
Zacznijmy może od tego, że ja osobiście nie pisałem o tym, że Chelsea nic nigdy nie wygrała, tylko że na serio liczy się w piłce odkąd Roman się zjawił. Tu nie ma w ogóle dyskusji. Chelsea zdobyła te 3 puchary europejskie, tylko że tu chodzi o jej siłę w piłce. Pisałem o tym, że wcześniej to był klub porównywalny z dzisiejszymi Spurs, coś tam wygrali, grali głównie w tych pucharach drugiej kategorii, Puchar Zdobywców Pucharów [gdzie grali dlatego, że wygrali krajowy Puchar, nie z powodu wygrania własnej ligi], czy Superpuchar Europy. Nie grali regularnie w Pucharze Mistrzów, ani w Lidze Mistrzów aż do czasu jak się Roman nie zjawił. I o tym cały czas pisze, od tego się dyskusja zaczęła.
Że dzięki pieniądzom Romana Chelsea tak naprawdę zaistniała. A ty tu wypisałeś 3 Puchary Anglii i 3 Puchary Europejskie i na końcu oświadczyłeś, że te fakty tak zmiażdżyły, że ucinają dyskusję :lol2:
arek_ahig pisze:Co prawda Chelsea potęgą piłkarską przed przyjsciem wujka Romka nie była ale tytułów w Europie to od takiego Arsenalu mają więcej.
Co to ma do rzeczy ? Mają 3 puchary europejskie, Arsenal ma 2, już pominę fakt, że Arsenal do finałów różnych pucharów dochodził częściej niż Chelsea. Bo to nie ma dużego znaczenia. Co z tego, że Chelsea ma 1 puchar "gorszej kategorii" więcej ? Czy to czyni ich wielką drużyną ? Nie. Jakby mieli 3 Puchary Mistrzów, to można by im oddać, że coś znaczyli.
Nie dyskutujemy tu o zdobyczach Arsenalu. Bo ci nigdy nie byli potęgą w europie. Też coś zdobyli, też daleko zachodzili, ale nic poważnego nie wygrali. Tak samo jak Chelsea. Tylko, że Arsenal w Anglii coś znaczy, Chelsea - do ery Romka niewiele znaczyła w Anglii. Na wyspach jest mnóstwo bardziej utytułowanych klubów niż "The Blues".

Wróć do „Anglia”