FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post autor: Michał M » 10 lip 2008, 15:11

rkoeman pisze:slowo 'should' oznacza 'powinien' wiec dalej nie wiem czego nie rozumiesz. jest to warunek. mysle ze mylisz z 'should' oznaczajacym przypuszczenie ale w tym co zacytowalem nie widze zadnego przypuszczenia a jedynie warunek - powinny puscic graczy
OK, widze, że musze się aż do tego posunąć:

MUST : obligation is imposed by the speaker. The speaker has authority over the one that is spoken to and he/she exercises his/her power.
Must is also preferred to refer to ourselves (I must go now) and to express a strong advice or invitation (That's a picture you really must see).

HAVE TO: obligation springs from circumstances or external rules. Something has to be done, whether the speaker likes it or not.

SHOULD is used to give advice. No obligation here, rather a recommendation from the speaker

Mam podkreślić - NO OBLIGATION, RATHER A RECOMMENDATION ???

A ten "Szanghaj Daily" to po prostu kolejny link, który wpadł mi w ręce, nie żebym to czytywał :lol:

Poczekajmy zresztą na FIFĘ - może do końca tygodnia pojawi się ta oficjalna interpretacja, która skończy nasze (i nie tylko nasze) wątpliwości i dyskusje.

Wróć do „Hiszpania”