Książki oczywiscie nie czytałem. Widzialem jedynie przytaczane fragmenty i wywiad z Oleguerem z promocji książki. Nie znam rzecz jasna pelnego i w pelni wiarygodnego stanowista Presas w sprawie Kataloni, ale przy okazji wydania tej ksiazki szukalem informacji o nim, a przede wszystkim jego pogladach spoleczno-politycznych, bo wydalo mi sie to niezwykle ciekawe. Wiem, ze w przeszlosci byl zagorzalym nacjonalista katalonskim i bral udzial w nielegalnych zgromadzeniach z podobnymi sobie, za co stanal nawet chyba przed sadem. Wiem takze, ze publicznie deklarowal, ze wolalby reprezentowac barwy Katalonii na arenie miedzynarodowej anizeli Hiszpanii. Uzyl nawet ostrych slow, nie pamietam jednak jakich, a nie chcialbym sklamac, w kazdym badz razie cos o ciemiezcy. Jak widac nie rzuca slow na wiatr, bo z tego co mi wiadomo onegdaj dostal powolanie od Aragonesa, ale z niewiadomych mi bynajmnije powodow zrezygnowal/odmowil. I wiem jeszcze troche wiecej rzeczy na ten temat, ale niestety goni mnie czas. Poker wzywaMentor pisze:Presas nie jest medialną osobą a co za tym idzie ciężko trafić na jakieś jego wypowiedzi odnośnie tego zagadnienia. Jego książka to w zasadzie jedyne źródło rzetelnej informacji i ciekaw byłem czy czytałeś ją czy też nie. Przypuszczam, że nie i tyle. Ja oczywiście również nie widziałem jej na oczy.