MŚ 2010

maruti
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post autor: maruti » 05 sie 2008, 13:12

Gwoli sprostowania:

a) Są opoznienia w budowie 1 stadionu (nie zdaza z budowa na 2009 i Puchar Konfederacji). 5 stadionow bedzie przechodzic remont, a pozostale 4 WYPRZEDZAJĄ TERMINY ODDANIA. Mozna o tym przeczytac w raporcie FIFA. Stadion w Durbanie bedzie oddany do uzytku z 3 miesiecznym wyprzedzeniem.

b) Jak wynika z powyzszego do wybudowania jest 5 stadionow, a nie 10.

c) Drogi to zaden problem. Drogi juz są. Problemem jest transport publiczny oraz lotniczy. Lotnisko w Kapsztadzie nie podola takiemu natezeniu ruchu. Na szczescie wiekszosc meczy odbywa sie w okolicy Johannesburgu przy swietnym dojezdzie. Obawa istnieje czy starczy samochodow do wynajecia. Transportu publicznego dla turystow prawie nie ma. Na dworzec autobusowy czy kolejowy to w sumie strach sie zapuszczac (choc ja akurat tam sie krecilem wielokrotnie, ale czulem na sobie spojrzenia). Ja osobiscie jezdzilem tez busami za 3 randy, ale przecietny turysta ci do czegos takiego nie wsiadzie (choc wbrew pozorom to bezpieczny, choc nieco szalony srodek lokomocji). Taksowki to wielki problem przestepczy. O ile wiem chca uruchomic specjalne linie autobusowe na okres mistrzostw, ale to i tak moze byc za malo.

Jesli zadbac o bezpieczenstwo na kolei to transport w Kapsztadzie i do niektorych czesci Johannesburga jest bezproblemowy. Najwieksza porazka to Gautrain. Szybka kolej miejska laczaca lotnisko z Sandton i Midrand rozwiazalby sporo problemow komunikacyjnych. Na dzien dzisiejszy nie wiadomo, czy zdaza z budowa do 2010, choc w ramach zachety jest bonus dla firmy, jesli sie wyrobi. Jesli bedzie Gautrain to poruszanie sie po stadionach w Johannesburgu i Pretorii bedzie znaczaco latwiejsze. Do stadionu w Soweto musza zadbac o kolej miejska juz istniejaca.

O projekcie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gautrain

Do tego dochodzi unowoczesniana linia Metrobus (coraz bezpieczniej się nią jezdzi) oraz projekt Rea Vaya, ktory ma byc gotowy czesciowo do 2010 (autobusy co 2-5 minut).

d) Wzrost rasizmu? Raczej nie. Nie do konca rozumiem ten komentarz. W dodatku kogo ten rasizm dotyczy. Rasizm jest duzo nizszy niz byl, ale to integralna czesc spoleczenstwa poludniowoafrykanskiego. Przyznajac puchar RPA wiedziano o tym, a korzysci z pucharu w RPA przyczynia sie do obnizki poziomu rasizmu.

e) Kryzys energetyczny to najpowazniejszy problem. RPA do tego czasu z problemem sobie nie poradzi, ale to nie bedzie mialo znaczenia dla pucharu.

Konsekwencje kryzysu są takie, ze prywatne domy maja ciecia w dostawie pradu. Warto jednak pamietac, ze bedzie zima, co oznacza spadek zuzycia pradu w RPA (brak koniecznosci uzywania klimatyzacji). O ile wiem obecny potencjal wystarcza na pokrycie zapotrzebowania zimą.

Nie wiem tez na ile do 2010 roku nie zakoncza budowy elektrowni weglowych w Botswanie (najwieksze na swiecie niewydobywane zasoby wegla kamiennego). Razcej nie zdaza, ale zobaczymy.

f) Morderstwa i liczba napadów spada rokrocznie o ok. 4-5%. W 2007 roku ilosc morderstw spadla o 4,7%. Wszystkie statystyki przestepczosci spadaja poza nastepujacy: wlamania w obiekty niemieszkalne, przestepczosc narkotykowa i przestepczosc gospodarcza. Cała reszta spadła od 2001 roku od 20 do 40%. Wiec nie ma mowy o tym, ze przestepczosc stala sie nagle problemem. Najszybciej spada tolerancja spoleczna dla gwaltow - spada coroczny rzedu 8-10%.

Inna rzecz, ze percepcja np. twoja powoduje ze powstaje obraz nieprawdziwy, gdzie RPA staje sie coraz niebezpieczniejsza, choc prawda jest odwrotna. Tym niemniej jest to spadek z bardzo wysokiego poziomu. W dodatku oczekiwania FIFY były spadki rokroczne do 2010 na poziomie 7-10% rocznie. Pomijajac naglej rewolucji nic w RPA nie zdarzy sie co podwazyloby pierwotną decyzję FIFA, bo kraj w 2010 bedzie w lepszym miejscu niz w momencie przyznania pucharu.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”