Legia Warszawa (L) (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Senior Tigr
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post autor: Senior Tigr » 07 sie 2008, 1:07

(L)oczkerson pisze:Info o rywalu:
FK Moskwa został założony w 1924 roku jako Torpedo Moskwa i pod taką nazwą występował aż do lat 90-tych. W połowie lat 90-tych, po transformacjach ekonomicznych w Rosji fabryka samochodów ZIL nie była w stanie sponsorować klubu. Torpedo musiało więc sprzedać swój ogromny stadion Łużniki. Po kilku latach ZIL ponownie zajął się sponsoringiem klubu, który przyjął nazwę Torpedo-ZIL. W 2003 roku gigant samochodowy ponownie sprzedał klub, tym razem firmie metalurgicznej i zespół zmienił nazwę na Torpedo-Metallurg. Od 2004 klub jest w posiadaniu miasta Moskwy i nosi nazwę FK Moskwa. Wydatną pomoc daje klubowi jego fan, mer Moskwy Jurji Łużkow. Zespól od niedawna wspiera też Oleg Deripaska, najbogatszy Rosjanin. Szacuje się, że na sezon 2008 w budżecie klubu zarezerwowano równowartość 35 mln USD. W sezonie 2006 występowało tutaj dwóch Polaków, byłych zawodników Wisły Kraków: Damian Gorawski oraz Mariusz Jop. W chwili obecnej pozostał już tylko ten drugi.

W obecnym sezonie rosyjskiej ekstraklasy FK Moskwa spisuje się słabo. Po 15 kolejkach zajmuje odległą 13. lokatę w tabeli z dorobkiem 16 punktów, ze stratę 13 oczek do prowadzącego Rubin Kazan.
Czy mogłbyś powiedzieć skąd wziąłeś ten tekst? Chciałbym wiedzieć gdzie to pod żadnym pozorem nie należy szukać rzeczowych i prawdziwych informacji. :)

PS. FK Moskwa została założona w roku bodajże 1996 jako Torpedo-ZiŁ przez grupę działaczy z ZiŁu wspieranych przez kibiców, którzy nie mogli się pogodzić ze sprzedażą przez fabrykę ZiŁ klubu Torpedo stadionowi Łużniki (swoją drogą Torpedo Moskwa to chyba jedyny przypadek na świecie, gdzie stadion jest właścicielem drużyny piłkarskiej) i grał na starym stadionie Torpedo, który pozostał własnością fabryki. Klub w kilka lat awansował do Premier Ligi, ale tam fabryka znów zaczęła mieć problemy z utrzymaniem klubu piłkarskiego na takim poziomie, więc sprzedała go koncernowi metalurgicznemu Nor(ylski)Nikiel (tym razem ze stadionem). Tamci zmienili nazwę na Torpedo-Metalurg, ale półtora roku później porozumieli się z władzami Moskwy, którzy akurat sobie ubzdurali, że warto mieć klub "municypalny", i sprzedali miastowi połowę udziałów, zachowując jednak zarówno władzę nad klubem jak i "przywilej" bycia głównym źródłem pieniędzy dla klubu. Deripaska jest jednym z udziałowców NorNiklu, ale po pierwsze nie największym, po drugie - nie jest raczej łączony z klubem, tym bardziej że kupił te akcje w ciągu ostatniego roku, a klub jest własnością NorNiklu od 2003 roku.

Czyli prawie jak w dowcipie, nazwy sie zgadzają ale wszystkie fakty pomieszane - ZiŁ sprzedał nie stadion tylko klub, Łużniki nie został sprzedane, tylko kupili Torpedo, ZiŁ nie objął ponownie pieczę nad Torpedo tylko utworzył nowy klub, etc etc etc

Swoją drogą epopeja Torpedo/FK Moskwa powoli zmierza do "szczęśliwego" zakończenia. Z powodów tarapatów finansowych Torpedo dwa lata temu spadło do pierwszej ligi, Łużniki nie chcą już na nich wydawać pieniędzy, tak więc jest już prawie pewne że po zakończeniu sezonu ligowego w Rosji, FK Moskwa wykupi Torpedo Moskwa od Łużników, kluby zostaną połączone i powstanie klub FK Torpedo Moskwa, albo jeśli tam zupełnie upadną na głowę - FK Torpedo-Moskwa (Moskwa) :)

Mam nadzieję że was nie zanudziłem, no ale po prostu nie mogłem przejść obok tak zadziwiająco przekręconej informacji :)

PPS. I taki mały śmieszny smaczek - w tym roku, w czerwcu, będąc przypadkiem na Dworcu Centralnym w Wawie, natknąłem się w holu kasowym na piłkarzy drużyny młodzieżowej FK Moskwa, którzy właśnie wracali ze zgrupowania na Śląsku. A teraz seniorzy też będą musieli odwiedzić Polskę. :)

Wróć do „Polska”