Największe szanse na złoto mają Blanik,Jędrzejczak,Sawrymowicz,Dołęga,Kołecki,czwórka podwójna Wasilewski-Kolbowicz-Jelinski-Korol,florecistki w turnieju drużynowym i oczywiscie nasi żeglarze wydaje mi sie ze w tej konkurencji mogą sie posypac medale Kusznierewicz,Miarczynski,Klepacka.
Blanik-aktualny MŚ i ME jak wykona swój slynny skok bezbłędnie to nikt mu nie powinien zaszkodzic.
Jędrzejczak-startuje aż w 3 konkurencjach,myśle że ma realne szanse na złoto na 200m delfinem i medal w kraulu,100 metrów delfinem to raczej rozgrzewka aczkolwiek zdobyła srebro na tym dystansie 4 lata temu.
Sawrymowicz-mistrz świata i brązowy medalista mistrzostw europy,poziom w tej konkurencji jest tak wyrównany że może być zarówno pierwszy jak i poza podium bardziej prawdopodobna pierwsza wersja.Najbardziej obawiam się Hacketta który wraca do formy.
Dołęga-Mistrz swiata i mistrz europy, na treningach podnosi ciężary powyżej rekordu świata,jeśli tak się spisze na igrzyskach będzie pierwszy.
Kołecki- 5-krotny ME zdecydowany faworyt obok Blanika i Jędrzejczak chyba największa nadzieja,jeśli tylko nie będzie miał problemów z kontuzjami to myśle że wygra.
Czwórka podwójna - wybrani najlepszą osadą wioślarską na świecie w roku 2007,niepokonani od 3 lat na wielkich imprezach,3-krotni mistrzowie swiata,niestety w ostatnich startach przed olimpiadą przegrywali z Włochami,pewni medalisci ale o złoto będzie ciężko.
Florecistki-w turnieju drużynowym regularnie zdobywamy medale po 4 latach przerwy konkurencja wróciła na igrzyska i powinniśmy z nią wiązac spore nadzieje
Kusznierwicz/Życki - pierwsze miejsce w rankingu Stara tak więc będą faworytami,aktualni mistrzowie świata z tego roku.
Klepacka- mistrzyni swiata z 2007 roku,regularnie na podium wielkich imprez
Miarczynski- Mistrz swiata i Europy lider rankingu
Pozostali kandydaci do medalu:
Krawczyk,Włoszczowska,Plawgo,Jesien,Małachowski,sztafeta 4*400,Skolimowska,Korzeniowski,Gruchała,Socha,Radwanska,powinni cos dorzucic kajakarze ale nie bede pisał nazwisk bo się nieznam
Według mnie jest około 35 szans medalowych wiadomo że wiele się niesprawdzi ale uważam że mamy realne szanse na 15-17 medali a czy byłem dobrym prorokiem okaże się za 14 dni