Letnie Igrzyska Olimpijskie - Pekin 2008

gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post autor: gilardino » 08 sie 2008, 11:00

W poprzednim roku w dyscyplinach olimpijskich zdobylismy 20 medali co nastraja mnie optymistycznie.Niektórzy piszą że będzie jeszcze gorzej niż w Atenach ale według mnie możemy spokojnie zdobyc 15-20 medali.
Największe szanse na złoto mają Blanik,Jędrzejczak,Sawrymowicz,Dołęga,Kołecki,czwórka podwójna Wasilewski-Kolbowicz-Jelinski-Korol,florecistki w turnieju drużynowym i oczywiscie nasi żeglarze wydaje mi sie ze w tej konkurencji mogą sie posypac medale Kusznierewicz,Miarczynski,Klepacka.

Blanik-aktualny MŚ i ME jak wykona swój slynny skok bezbłędnie to nikt mu nie powinien zaszkodzic.

Jędrzejczak-startuje aż w 3 konkurencjach,myśle że ma realne szanse na złoto na 200m delfinem i medal w kraulu,100 metrów delfinem to raczej rozgrzewka aczkolwiek zdobyła srebro na tym dystansie 4 lata temu.

Sawrymowicz-mistrz świata i brązowy medalista mistrzostw europy,poziom w tej konkurencji jest tak wyrównany że może być zarówno pierwszy jak i poza podium bardziej prawdopodobna pierwsza wersja.Najbardziej obawiam się Hacketta który wraca do formy.

Dołęga-Mistrz swiata i mistrz europy, na treningach podnosi ciężary powyżej rekordu świata,jeśli tak się spisze na igrzyskach będzie pierwszy.

Kołecki- 5-krotny ME zdecydowany faworyt obok Blanika i Jędrzejczak chyba największa nadzieja,jeśli tylko nie będzie miał problemów z kontuzjami to myśle że wygra.

Czwórka podwójna - wybrani najlepszą osadą wioślarską na świecie w roku 2007,niepokonani od 3 lat na wielkich imprezach,3-krotni mistrzowie swiata,niestety w ostatnich startach przed olimpiadą przegrywali z Włochami,pewni medalisci ale o złoto będzie ciężko.

Florecistki-w turnieju drużynowym regularnie zdobywamy medale po 4 latach przerwy konkurencja wróciła na igrzyska i powinniśmy z nią wiązac spore nadzieje :wink:

Kusznierwicz/Życki - pierwsze miejsce w rankingu Stara tak więc będą faworytami,aktualni mistrzowie świata z tego roku.

Klepacka- mistrzyni swiata z 2007 roku,regularnie na podium wielkich imprez

Miarczynski- Mistrz swiata i Europy lider rankingu

Pozostali kandydaci do medalu:

Krawczyk,Włoszczowska,Plawgo,Jesien,Małachowski,sztafeta 4*400,Skolimowska,Korzeniowski,Gruchała,Socha,Radwanska,powinni cos dorzucic kajakarze ale nie bede pisał nazwisk bo się nieznam :( ,mamy 3 drużyny szczególnie licze na piłkarzy ręcznych,pięcioboisci i łucznicy mogą mile zaskoczyc szczegolnie w drużynie.

Według mnie jest około 35 szans medalowych wiadomo że wiele się niesprawdzi ale uważam że mamy realne szanse na 15-17 medali a czy byłem dobrym prorokiem okaże się za 14 dni :)

Wróć do „Inne sporty”