Re: Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2435
Kontakt:

Re: Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: Kluchman » 11 wrz 2008, 19:39

spokojnie. rkoeman wczesniej (863 strona tematu) napisal, ze zidane w barwach realu zaliczyl 11 asyst. sa to kompletne bzdury.

otoz nie tak dawno postanowilem to sprawdzic. nic bym juz nie napisal, ale skoro ktos jeszcze to ciagnie, a pelart, ktorego to przede wszystkim dotyczylo sie wycofal z dyskusji to uwaga:

zidane w barwach realu (w samej lidze!) zaliczyl 28 asyst - w sezonach kolejno 5, 8, 5, 4, 6.

nie jest to wynik imponujacy, ale solidny i nieporownywalnie lepszy. zwlaszcza, ze nie z samych asyst rozlicza sie rozgrywajacego.

jasne, ze przywolywany figo mial sporo wiecej, ale figo to skrzydlowy. to normalne, ze najlepsi skrzydlowi swiata (tutaj figo, beckham czy cristiano) zaliczaja/ali ogrom asyst. podobnie moze byc z bardzo ofensywnym obronca najwyzszej klasy - dani alves chocby. on rowniez zalicza ich bardzo wiele.

do tego w tych samych spotkaniach (co jeszcze mniej istotne) strzelil 37 bramek utrzymujac bardzo przyzwoita jak na pomocnika skutecznosc strzalow - w sezonach kolejno 9, 7, 6, 6, 9. to jest wynik dobry.

gdzies tez bylo napisane, ze zebral najwiecej bezposrednich czerwonych kartek w historii europejskiego futbolu, czy cos takiego. pewnie celowa przesada, ale troche ich na pewno bylo, bo w samym realu mial 2 (gdzie indziej szukac mi sie nie chcialo bo tez nie do konca wiem gdzie). zoltych mial w mojej skali niewiele.

podam to, gdyz nie dysponuje podaniami kluczowymi, ogolna iloscia podan czy tez wygranymi pojedynkami 1 na 1.

jesli pozostale liczby, ktorymi dysponuje/owal rkoeman sa rownie klamliwe co asysty to cala dyskusja byla bezsensowna (pomijajac inne powody), gdyz to w duzej mierze na nich rkoeman sie opieral.

zeby nie bylo dodam jeszcze cos. faktycznie zidane tracil sporo pilek (jak na srodkowego pomocnika) - jak jest to wiele nie moge zweryfikowac bo jak juz pisalem nie mam ogolnej liczby podan i gry 1 na 1, ktore tu bylyby potrzebne. w realu - 12475 minut gry (caly czas tylko liga) i 1310 strat. co daje strate raz na 9,5 minuty. wynik sredni. wcale nie najgorszy, ale do najlepszych tez zdecydowanie brakuje. moze to po czesci dlatego, ze byly mecze, gdzie yazid gral ustawiony troche blizej lewej strony, a gra blizej linii bocznej = oczywiscie wiecej strat i nieraz mniej kontaktow z pilka. aczkolwiek nie przesadzajmy z tym.

no i 360 odbiorow to tez wynik sredni u ofensywnie grajacego pomocnika, aczkolwiek nienajgorszy jak na kogos, kto "nie angazuje sie w defensywe". troche sobie skopal te statystyke ostatnim sezonem, gdzie odbiorow mial sporo mniej niz we wczesniejszych latach.

a tak poza tym to wczesniej zostalo juz napisane wszystko. jacu_skaut tez ma sporo racji.

podalbym to wtedy, gdy byl najwiekszy dym, ale raz, ze nie chcialo mi sie wtedy tego spisywac, dwa nie mialem (i dalej nie mam) wszystkich istotnych liczb, a trzy bylo to glownie w interesie pelarta.

niestety nie wiem, gdzie szukac podobnych cyferek z juventusu chociazby.

niestety tez cyferki nie pokazuja wszystkiego.

byc moze zakonczylem ten temat, a byc moze rozpetalem go na nowo. trudno sie mowi.

pozdrawiam.

Wróć do „Hiszpania”