maestro pisze:Koszmar Bate za nami, tymczasem coraz głośniej mówi się o zmianie trenera... Raczej mówi sie o końcu sezonu ale jeśli Ranieri dalej będzie tak się popisywał, to zmiana może nastąpić wcześniej. mówi się o Conte, Ferrarze... to na teraz, bo w środku sezonu raczej nikt lepszy do wzięcia nie jest. Mówi się o Prandellim, ale dopiero na koniec sezonu. Marzy mi się też Spall ale csii bo zaraz YuCa$h wtrąci swoje trzy grosze.
Ja na chwilę obecną jeszcze nie zwalniam Ranieriego. Zmiana powinna nastąpić pare tygodni temu, lub po obecnym sezonie. No chyba, że jeszcze pare meczy zagramy na żenującym poziomie. Nie chciałbym Ferrary, z całym szacunkiem dla jego osoby ale jest zbyt młody i mało doświadczony... Może za pare lat. Chciałbym znów trenera z prawdziwego zdarzenia, bo tylko w taki sposób drużyna może coś osiągnąć. Ranieri to cipa
[/quote]
Ferrara może być w przyszłości znakomitym coachem, ale... no właśnie - póki co, mimo tego, że był asystentem Lippiego na złotym WM'06, brak mu trenerskiego doświadczenia (no bo jeśli chodzi o zawodnicze, chyba tylko: Billy i Paolo). Uwielbiam tego człowieka, ale niech najpierw potrenuje na Reggianach, Empolich, Sampdoriach i innych Napolich (ten ostatni klub jest zresztą bardzo bliski jego sercu), a potem, kiedy osiągnie coś jako trener główny, kiedy ugra jakiś dobry wynik, pokaże, że jest na tyle utalentowany, że z kiepskich zawodników potrafi wycisnąć więcej niż oni sami się spodziewają: wtedy pomyślimy. Życzę mu z całego serca, aby został kiedyś naszym 'pierwszym'.
Spall? Choć w tym sezonie Roma gra bardzo średnio - to świetny trener, z głową pełną niekonwencjonalnych, innowacyjnych rozwiązań. Jego Roma wyprzedza o lata świetlne Lupę Capello sprzed niemalże dekady, ale to inny gatunek trenera - Spall nie zabija futbolu. Ale ja osobiście nie widzę go u nas. Jakoś mam złe skojarzenia z zatrudnianiem byłych trenerów/zawodników Romy.
Prandelli? Szybciej. Jego kariera trenerska rozwija się bardzo harmonijnie. Co prawda sceptycy zarzucą mu to samo, co zarzucają Claudio - brak sukcesów, ale trener Violki pokazuje, że gdy tylko da mu się wolną rękę potrafi skręcić niezłą ekipę, tak jak to ma miejsce obecnie we Florencji.
Wiem jedno: nie ma takiego coacha, o którym mógłbym powiedzieć "Tak, bierzemy jego; on jest świetny. Ufam mu w pełni". To znaczy - nie: jest jeden, ale on teraz działa w interesie całej włoskiej piłki.
Starym mistrzom, to trzeba podziękować(L)oczkerson pisze:Starzy Mistrzowie w tym względzie dają JUVE niesamowiecie dużo i nikt ich tego uczyć by nie musiał.
Czy Roma nie ma zmienników? Problemem są tylko rezerwowi skrzydłowi. I to dużym - przy tej taktyce. Poza tym - tak prawdę mówiąc - nasze kadry nie różnią się aż tak wiele. Buffon, Seba i Amauri ew. mogą tę różnicę robić, ale tylko ewentualnie.
P.S. (L)oczkerson - Kneżewić.