Jesli porównujecie Borriello do Gilardino to pamiętajcie że pierwszy sezon Gila w Milanie miał dobry. Strzelił 16 goli i tylko trafień w LM mu brakowało. Puźniej było gorzej i zaczeły się teksty, że Gila lepiej sobie radzi gdy gra w duecie z 2 napastnikiem a nie jako wysunięty napastnik. Oczywiście jest w tym sporo prawdy, bo by grać na szpicy trzeba być potwornie mocnym zawodnikiem, ale jak widać po aktualnej formie Alberto w Violi nie można tego traktować jak mantry tłumaczącej wszystko, tak więc dla mnie bardziej logicznym rozowiązaniem by było stwierdzenie ze Borriello jest poprostu przeciętny jak do tej pory w tym sezonie. Baa dla mnie on ogólnie jest przeciętnym zawodnikiem i mogę znaleźć naprawdę wielu wiele lepszych graczy w Serie A od niego. Taki jednosezonowiec, który miał szczęście że trafił do takiego a nie innego klubu czyli Genoi, gdzie chyba najlepiej w całej serie A gra się snajperowi ze względu na system taktyczny drużyny gdzie cały zespół gra na tego wysuniętego napastnika. Wystarczy spojrzeć ile goli walnął już Milito grający na byłej pozycji Marco (9 w 11 kolejkach, a i Milan też pogrążył).
Ja po Borriello nie spodziewałbym się by doskoczył do 10 goli w tym sezonie i Milan będzie znów miał drobny problem w lato co zrobić ze swoją formacją ataku.