Więc właśnie Xavi, albo Ronaldo.Kamil232 pisze:Xavi miał słabą pierwszą cześć roku i kapitalną drugą. Więc takie same kontrowersje podchodziły by pod niego. (...) Więc kto?
Nie uważam, że Ronaldo w ogóle nie zasłużył na nagrodę, tylko ze nie jestem przekonany, czy w drugiej części roku grał na tyle dobrze, aby być tak zdecydowanym faworytem do nagrody.
Ronaldo miał lepszy początek sezonu, Xavi ma zdecydowanie lepszą koncówkę. Środek roku, czyli Euro dla Xaviego też zdecydowanie.
Teraz pytanie co ważniejsze LM i liga, czy Mistrzostwo Europy. Jako, że ligę i LM można wygrać co roku, a Euro raz na 4 lata - Euro jest ważniejsze. Dlatego przeważnie na imprezę mistrzowską się patrzy. Ale skoro Ronaldo wygrał i ligę i LM, a Xavi tylko Euro [czyli tylko 1 tytuł] to ME już takiej przewagi nie mają i moim zdaniem można na to patrzeć po równo. Czyli jakbym miał dać obu graczom np ileś pkt w skali od 1-10. to obaj dostaliby 10. Ronaldo z LM i Ligę, a Xavi za Euro.
Ronaldo oprócz tytułów miał kapitalny początek roku, a Xavi zwłaszcza końcówkę - co do tego, ze miał słaby początek roku - nie zgodziłbym się. Jak dla mnie był wyróżniającą się postacią w lidze. Choć byli lepsi, jak np Ronaldo. Co do statystyk to może jakiś kibic Barcy [Mentor, kuman ? ] nam wrzuci bramki i asysty Xaviego od stycznia do Euro. Ja nie posiadam.
Reasumując. Dla mnie obaj byli znakomici. Ronaldo błyszczał od stycznia do Euro, Xavi od Euro do dziś.
I nie uważam, że Ronaldo absolutnie nie zasłużył na zwycięstwo, czy też na miano najlepszego gracza mijajacego roku, równie dobrze taki tytuł może powędrować do Xaviego.
I głównie nie zgadzam się właśnie z tym, że Ronaldo jest 1, a Xavi 5. Dla mnie obaj mogliby dzielić ten tytuł.
tylko zwróć uwagę, że my dyskutujemy o piłkarzach, którzy kandydują do miana najlepszego w Europie.PS. Jestem ciekawy czy jakby Walcott strzelił w 10 meczach 8 goli miał 3 asysty pisałbyś o bardzo przeciętnej grze...
Jak Theo wróci po kontuzji barku i strzeli 8 goli to będzie dobry wynik. Ale na pewno nie będę mówił, że ma dostać Złotą piłkę. Albo, ze jest najlepszy w Europie. To jest dobry wynik, ale imo nie wystarczający, aby myśleć o takiej nagrodzie.
Ronaldo do końca października strzelił 2 bramki, w tym 1 z karnego. Później - pełna zgoda, strzelił 6 goli w krótkim czasie.
Tylko co pokazał w czasie od finału LM do końca października ?
od 21 maja do 29 października. Przez 5 miesięcy nic wielkiego nie pokazał. Kilka średnich meczów na Euro, kontuzja [nie jego wina, no ale kontuzjowany nie błyszczał na boiskach, podczas gdy Xavi grał kosmos], powrót do składu, bramka z akcji i bramka z karnego. Dlatego nie jestem do końca przekonany, czy zasługiwał na wygraną.