Re: Złota Piłka - France Football

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: Złota Piłka - France Football

Post autor: Mentor » 02 gru 2008, 18:44

Grubo. Szkoda, że musiałem tyle czasu spędzić na uczelni bo wiedziałem, że będzie dyskusja. Teraz już w sumie nie za bardzo jest sens się powtarzać a trudno dodać coś nowego.

IMHO Xavi zasłużył na miejsce w pierwszej trójce, ale nie mam zamiaru rwać szat z powodu 'zaledwie' piątej lokaty dla Creusa. Zdaję sobie sprawę z tego, że Xavi nie jest piłkarzem stricte ofensywnym a samo to już znacznie utrudnia mu zdobycie wyróżnienia. Poza tym niektórzy mogliby nie przeżyć dwóch piłkarzy Barcelony w pierwszej trójce :P :wink:

Swoją drogą ciekaw jestem czy kiedyś zdarzyło się, aby w pierwszej trójce było dwóch piłkarzy z jednego klubu. Wie ktoś coś na ten temat? Jak widać w piątce już da radę :P

Kontynuując koncert życzeń chciałbym, aby nagrodę przyznawano za sezon a nie za rok. Obecnie teoretycznie przyznaje się ją za rok a w praktyce jest inaczej. Powinno się formalnie ustalić, że nagradzamy najlepszego piłkarza danego sezonu a nie rok.

Ciężka do rozstrzygnięcia jest też kwestia tytułów drużynowych. Na fioletowej stronce HalaDzieci wypisując swoje listy na których Leo nie ma nawet w pierwszej 10 bo przecież Barcelona nic nie wygrała. Spoko :lol: Z jednej strony Złota Piłka to wyróżnienie indywidualne a z drugiej wiadomo, że pomoc swojemu zespołowi w osiągnięciu sukcesu bardzo się liczy. Niekiedy ciężko tutaj (ocena danego piłkarza z uwzględnieniem wyników jego zespołu) zachować zdrowy rozsądek. Moim zdaniem sukcesy drużynowe zdecydowanie powinny działać na plus piłkarza, który brał w nich aktywny udział, ale z drugiej strony brak takich sukcesów nie powinien działać na minus jeżeli dany zawodnik grał naprawdę dobrze. Przecież reszta zespołu (w tym wypadku słaba gra tej reszty) nie może wpływać na indywidualną ocenę innego piłkarza.

PS: Jeszcze jedna myśl wpadła mi do głowy. Ktoś ma chyba niezły ubaw z tego, że kibice tak się emocjonują tymi wyborami roztrząsając, rozkładając na czynniki pierwsze i analizując wybory tych kilkudziesięciu osób (głosowała chyba niecała setka :> ) a najwyraźniej niektórzy głosujący robili sobie po prostu jaja albo głosowali byle jak tudzież na chybił-trafił bo nie wiem jak inaczej wyjaśnić punkty dla Drogby chociażby :lol: :P

Wróć do „Piłka nożna na świecie”