To ja chciałem o tych talentach.
W Arce Gdynia gra bardzo ciekawy zawodnik na lewej obronie - Michał Płotka. Michniewiczowi należą się wielkie brawa za to że dostrzegł tego młodego zawodnika i że ma odwagę na niego stawiać. Wydaje mi się że jeśli ktoś dobrze pokieruje jego karierą to będzie z niego dobry piłkarz! Moim zdaniem Legia powinna zasnanowić się nad sprowadzeniem tego zawodnika!
W szeregach Cracovii gra kilku młodych i perspektywicznych zawodników, ale szczególną uwagę zwróciłbym na 'wynalazek' Benhakera - Piotra Polczaka oraz na Bartłomieja Dudzica. Polczak już niedługo powinien zadomowić się na stałe w reprezentacji, ale póki co jesze musi pracować nad sobą by być lepszym. Ale będą z niego ludzie. To samo tydzy się Dudzica, jest młody, szybki, może grać zarówno w ataku jak i na lewej pomocy - brałbym go w ciemno!
Bełchatów to kolejna wylęgarnia talentów, jednym z nich jest Mateusz Cetnarski, który zapewne już w tej rundzie będzie musiał łatać dziure po sprzedanym Gargule - i jestem przekonany ze mu się to uda. Innym zawodnikiem GKSu, który robi spore postępy jest Janusz Gol - defensywny pomocnik, który już teraz jest niezastąpiony w Bełchatowie. Jest także młody Jakub Feter, który wędruje między SMS Łódź a Bełchatowem, oglądałem go na MME i bardzo podobała mi się gra tego defensywnego pomocnika.
W Górniku też jest kilku młodych zdolnych zawodników ale ja największą uwagę zwracam na Adama Dancha, defensywnego pomocnika mogącego grać też na środku obrony, już teraz widziałbym go w składzie Legii.
W Koronie Kielce wypatrzyłem Cezarego Wilka, z tego co widziałem w meczach Korony ale i wcześniej ŁKSu - chłopak doskonale czyta gre i będzie z niego dobry rozgrywający, schodzącym na lewe skrzydło.
Lechia Gdańsk też ma kilku solidnych młodziaków ale ja zwracam uwagę na Pawła Buzałe - to taki sęp pola karnego, niczym Piechna.
W ŁKSie Łódź jest jeden piłkarz którego widziałbym od zaraz w składzie Legii zajmując miejsce sprzedanego Vuko - to Mladen Kascelan, swietnie pracujący w defensywie, mogacy także - co pokazuje runda jesienna - grać na boku obrony. Trzeciak powinien się głęboko zastanowić nad jego sprowadzenie, w silniejszym klubie ten zawodnik stałby się gwiazdą!
Łukasz Krzycki i Kamil Glik to dwaj środkowi obrońcy Piasta Gliwice, bardzo obiecujący. Glik zebrał doświadczenie w Hiszpanii i teraz pokazuje się z jak najlepszej strony w Gliwicach, a Krzyckiego obserwowałem jeszcze w drugiej lidze, to piłkarz o sporym talencie mogacy grać także jako defensywny pomocnik.
Jeśli Roger odejdzie, a nie zastąpi go Garguła to Legia powinna sprowadzić Radosława Majewskiego z Polonii, który teraz co prawda obniżył troszkę loty ale to i tak duży talent jak na Polską ligę.
Widzew też ma kilku dobrych młodych grajków ale ewidentnie dwóch się tam marnuje. Pierwszy z nich Łukasz Broź ustawiany z przymusu na prawej obronie, jest bardzo silnym, szybkim i przebojwym obrońcą, którego nominalną pozycją jest lewa obrona. Moim zdaniem jest jedną z gwiazd I ligi. Drugi to Włoch Stefano Napoleoni, Gattuso Polskich boisk, świetny i za dobry na I ligę.
Szymon Pawłowski i Dawid Plizga to perełki Zagłębia i też marnują się w I lidze, powinni jak najszybciej przenieść się do ekstraklasy bo ewidentnie się tam marnują!
O zawodnikach Lecha i Wisły pisał nie będe bo są poza zasięgiem Legii, ale przyznam ze jest tam kilku interesujących zawodników.
Legia w swoich szeregach ma sporo bardzo dobrych młodych piłkarzy ale boję się że ich talenty zostaną zmarnowane.
Przemysław Wysocki - mam nadzieje że zostanie wypożyczony do Piasta, tam bedzie miał duzą szanse na gre i mam nadzieje ze nie dojdzie to idiotycznej sytuacji w której Wysocki na wiosne z powodu jakiegoś idiotycznego zapisu w kontrakcie, nie wystąpi przeciwko Legii. Ma wystąpić. Ma zatrzymać Radovicia. A jak się uda toniech strzeli Legii gola! A w lato wróci do warszawy by zająć miejsce Wawrzyniaka który zapewne zostanie gdzieś sprzedany!
Kostia Machnowskyj - mam to samo zdanie co Mucha, facet jest świetny! Żaden Skaba a właśnie Ukrainiec powinien być drugim bramkarzem, widziałem go kilka razy i jestem jego wielkim fanem. Problem w tym że nie gra. Ja, zaryzykowałbym i latem sprzedał Muche do zagranicznego klubu - ofert pewnie bedzie duzo, wszak bedzie to bramkarz mistrzowskiego zespołu
Jacek Skrzyński - to też będzie dobry bramkarz w przyszłości ale na tym etapie jego kariery sportowej wypożyczyłbym go gdzieś, ale do klubu w którym by regularnie grał!
Ariel Borysiuk - mam nadzieje że zstapi na wiosne na dobre Vuko i stanie się podstawowym zawodnikiem. Bardzo podoba mi się jego gra w defensywie ale chłopak musi troszkę przytyć, a będzie z niego drugi, lepszy Cantoro.
Maciej Rybus - pokazał ze jest dobrym zawodnikiem, na jesieni podobno był ktoś z Manchesteru by go oglądać, ale wydaje mi się ze mógłby popracować jeszcze nad szybkością.
Kamil Majkowski - dobrze ze chłopak wraca, zaostrzy sie rywalizacja na skrzydłach. W zeszłym sezonie podobała mi sie gra tego zawodnika a w tym udowodnił ze warto na niego stawiać.
Wojciech Wocial - wypożyczony do Znicza, błędnie rzucany tam po różnych pozycjach. Moim zdaniem bedzie z niego drugi Szala tylko trzeba na niego postawić, dać mu szanse na prawej obronie!
Podsumowując
GK: Machnowskyj, Skrzyński
O: Wocial, Polczak, Krzycki, Glik, Płotka, Broź, Wysocki
P: Pawłowski, Majkowski, Borysiuk, Gol, Kascelan, Feter, Danch, Cetnarski, Wilk, Majewski, Napoleoni, Rybus
A: Dudzic, Plizga, Buzała
Oto młodzi piłkarze których widziałbym w Legii, oczywiście nie wszystkich, kilki z nich już JEST własnością Legii, ale kilky by się przydało. Nie zmarnujmy tych talentów.