Bzdury facet opowiadasz, nikt temu nie przeczy, ze Ronaldo nie gra jak typowy boczny pomocnik, ze jest praktycznie wolnym elektronem, gra na lewej czy na prawej stronie, schodzi do środka, wymienia się z napastnikiem pozycją- tak aby wykorzystać jego wszystkie walory. Ja tylko nie nazwę gracza który co rusz pomaga bocznemu obrońcy w defensywie- napastnikiem. Jak ustawiamy obronę również nie jest w środku i nie atakuje środkowych obrońców , tylko broni skrzydła.Dla kibiców United ważne jest, aby nazywać Ronaldo pomocnikiem, bądź skrzydłowym z zaznaczeniem, że skrzydłowy to pomocnik, a nie napastnik [ani nawet trochę tego, trochę tego].
Dlaczego ? Bo wtedy bardziej można się przed innymi chwalić/napinać jakie to ma znakomite statystyki [jeśli chodzi o gole] jak na jedynie pomocnika.
Można przy tym wyśmiać wszystkich napastników ligi, że są słabsi [strzelają mniej] niż pomocnik.
Jak można widzieć gościa w tylko w ataku, który często wraca pod swoje własne pole karne i pomaga bocznemu obrońcy. Czy tak wracają RVN? Drogba? może Raul, albo Adebayor? Może inny ze znanych napastników?tacy którzy widzą go tylko w ataku [tylko jako napastnika, tutaj z tego co widzę Mentor, mistyk ... ]
Może jeszcze bramkarz i obrońca? Jak sama nazwa wskazuje obrońca broni, napastnik atakuje, a pomocnik pomaga i tu i tu. I dlatego wciąż nie rozumiem jak można nazwywać grajka wracającego pod własne pole karne napastnikiem?Ronaldo gra i tu i tu i którzy uważają, że skrzydłowy to zarówno pomocnik jak i napastnik. Ja się zaliczam do 4 grupy.
Tak jak już pisał red to, że często w ataku nie gra jak typowy boczny pomocnik to nic nie znaczy. Wspominany już Evra w ataku gra skrzydłowego, to znaczy, że nim jest? Atak to nie wszystko.
Czekam na odpowiedź na to pytanie i się doczekać nie mogę.Nie czytałem poprzednich stron tego tematu, więc krótko zapytam (choć to pytanie mogło już paść): Ronaldo gra na tej samej pozycji co Park, Nani, Giggs. Czy oni w związku z tym też są napastnikami?
Jak gramy z ogórkami to i taki zawodnik jak on ma mniej zadań defensywnych.W meczu z Boro, Ronaldo często wracał do defensywy ?
To na jakiej pozycji gra Evra widzimy w ataku, więc na pewno nie jest on obrońcą.ale posiadanie zadan defensywnych nie oznacza bycia pomocnikiem. bo ronaldo to jakim jest pilkarzem pokazuje w ataku, a nie w czasie, gdy jego zespol sie broni.
Jak się nie chce zobaczyć to i praca magisterska na dany temat nie wystarczy...naprawde przez cala ta dyskusje nie zobaczylem jeszcze ani jednego argumentu na to, ze ronaldo to pomocnik poza tym, jak wyglada na schemacie albo co kiedys powiedzial tam fergie, ktory pewnie miedzy wierszami uzyl slowa winger i wcale nie byl proszony o analize gry i pozycji cristiano.