roznice widac takze w 4-4-2. czesto dwojka srodkowych pomocnikow gra w tym ustawieniu obok siebie, ale w pewnym momencie zarowno w ofensywie, jak i w defensywie roznica sie uwidacznia.To cię zaskoczę. Przy ustawieniu 4-4-2 grający w środku pola Lampard i Makelele są dla mnie po prostu środkowymi pomocnikami. Jeden ma bardziej ofensywne zadania, drugi bardziej defensywne. W ustawieniu 4-3-3 Makelele już jest defensywnym pomocnikiem, a Lampard po prostu pomocnikiem.
jest bocznym obronca, ktorego obowiazkiem jest udzial w akcjach ofensywnych. gdybys czytal uwaznie nie napisalbyc tego, bo dosc razy bylo to pisane. brak bocznego obroncy w ataku = martwe skrzydlo.Kamil232 pisze:To na jakiej pozycji gra Evra widzimy w ataku, więc na pewno nie jest on obrońcą.![]()
brak przynajmniej pasywnie grajacego skrzydlowego/bocznego napastnika w defensywie = ogromne luki i problemy na boku wlasnej obrony.
a czyms normalnym jest, ze pod omawianym wzgledem pilkarzy ofensywnych ocenia sie po ich grze w ataku, a nie w czasie gdy zespol sie broni.
nie strzelaj glupa i nie udawaj, ze nie rozumiesz roznicy pomiedzy tym, co zacytowales, a sytuacja evry.
prosze wiec wypisz w jednym miejscu, w jednym poscie wszystko co potwierdza, ze ronaldo to pomocnik. to co juz napisalem pomin. ja naprawde tu nic konkretnie przedstawionego nie widze. chyba, ze jestem slepy.Kamil232 pisze:Jak się nie chce zobaczyć to i praca magisterska na dany temat nie wystarczy...
ps. jesli dyskusja sie bedzie ciagnac to mam w planach niespodzianke. pewna analize, odcinek pierwszy na pilka.pl cos z cyklu "jak oni rysuja"