Re: Niemcy - Transfery (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Re: Niemcy - Transfery (zbiorczy)

Post autor: Yukasz » 03 sty 2009, 15:35

Michał M pisze:Ale wlaśnie to jest różnica między wielkością i siłą. Obecnie z niemieckich drużyn silny jest Bayern. zaś inne tradycyjne drużyny niemieckie jak Dortmund czy HSV są od nas słabsze. Jednak nie odmawiam im wielkości, bo mają swoją tradycję i historię i w każdej chwili mogą te role się odwrócić - może przyjść jakiś fajny sponsor do BVB, klub kupić świetnych zawodników i znów stać się silny. Ale nawet jeśli nie stanie się silny, ciągle będzie wielki. To jest dla mnie ta różnica
Idąc tym tropem to Bayern za 20 lat gdy od 10 będzie grał w jakiejś okręgowej lidze niemieckiej też będzie wg ciebie uważany wielki klub. Dla mnie nie, dla mnie będzie miał wielką historię ale nie będzie wielki bo będzie na dnie. O choćby jak Nottingham Forest który jak dla mnie z wielkości nic nie ma. Kiedyś miał, a dziś jest na dnie. Tak samo Dortmund ani tym bardziej HSV (ostatni sukces to Puchar Ligi w 2003r, wcześniej w... 1987 Puchar Niemiec. Faktycznie wielki klub z bogatą historią :roll: ) obecnie nie mają nic wspólnego z wielkością a mówienie że do kogoś może przyjść jakiś sponsor jest co najmniej dziwne bo do każdego klubu może przyjść, do Nottingham też :)
I te kluby (prócz obecnego Bayernu, no chyba że tego z przyszłości :P ) różni to od Realu że ten mimo też nienajlepszej gry w europejskich pucharach wciąż jest na topie w swojej lidze (jednej z najsilniejszych na świecie!) i odnosi tam sukcesy więc może być uważany za wielki a puchary tego nie przekreślają. To że jeszcze oprócz sukcesów dodatkowo marketing go nadmuchuje to inna sprawa.

Wróć do „Niemcy”