Re: Wisła Kraków (zbiorczy)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Re: Wisła Kraków (zbiorczy)

Post autor: petru » 09 sty 2009, 12:42

Chciałem się odnieść do zakontraktowania Beto i Garguły. Osobiście wołałem Iwańskiego, Garguła kotuzjogenny i mniej przebojowy, można go dobrym kryciem stłamsić na boisku. Ale mimo to nie można rozsądzać, który jest najlepszym ofensywnym pomocnikiem, bo Łukasz ma większą wyobraźnię i większe znaczenie dla klubu. Stawiam ich na równi i jestem pewien, że Guła zwiększy jakość gry, pytanie jeszcze jak bardzo. W przeciwieństwie do ostatnich sporych transferów (Łobo, Matusiak), Łukasz nie jest nadmuchany przez media, tylko ma umiejętności. Ale umiejętności miał też Niedzielan, miał Kukiełka oraz kilku innych, którzy w Wisle nie dali rady. Problem w tym, że Garguła będzie musiał grać od razu na miarę pieniędzy jakie dostaje, nie może sobie pozwolić na żaden okres adaptacyjny, a nie wiadomo czy poradzi sobie w większym klubie. Najlepszym przykładem jest Marek Zieńczuk, który też brylował w mniejszym klubie, a potem nie radził sobie zastąpieniem Kosowskiego. Niemniej i tak był wzmocnieniem, a w obecnej sytuacji Wisła nie potrzebuje Kaki, by sięgać po mistrzostwa.
Co do Beto, to na filmikach wygląda przyzwoicie, ale one nic nie znaczą po to pierwsze, a po drugie zobaczymy jak będzie grał gdy go Szala będzie dżgał łokciem pod żebra. Bo u nas trochę agresywniej gra się niż w Brazylii. Niemniej Wisła po raz pierwszy od dłuższego czasu wzmocniła się w ofensywie i to musi zaprocentować. Jestem też przekonany, że Guła wystąpi w Wiśle już na wiosnę (Wisła wydaje się zdeterminowana bardziej niż zwykle :)), a jeśli tak, to nie miną się z Brożkiem jeśli odejdzie w lecie. Gra musi lepiej wyglądać z nowymi zawodnikami z przodu, więc mniej się boję, że Lech i Legia będą wyłącznie uciekać przez wiosnę.
Informacją, która mnie najbardziej ucieszyła były rozmowy z Maćkiem Żurawskim i wnioskując po tonie, to są całkiem zaawansowane. Lepszego zastępstwa dla Pawła nie można sobie w tym momencie wyobrazić.
Ciekawe czy Wisła znowu skupi się na zimie a lato odpuści i znowu kibice będą wieszać Bednarza od sierpnia do grudnia :).

Wróć do „Polska”