http://www.blaugrana.pl/news/1607/tour% ... onie!.htmlA propos wzrostu: czy ty, mierząc 191 cm, czujesz się czasami maleńki przy Messim?
Czasami Messi sprawia, że czujesz się maleńki, ale przede wszystkim sprawia on, że jesteś jeszcze silniejszy. Piłkarze tacy jak Leo, Xavi czy Iniesta muszą być jednak dodatkowo ochraniani, koledzy powinni pomagać im i bezpiecznie eskortować ich pod bramkę przeciwnika.
Czym byliby oni i obecna Barça bez Ciebie?
Niewiele zespołów ma tak wielki potencjał ofensywny. Stajemy się także lepsi w grze defensywnej. Wszystko funkcjonuje tak, jak powinno. Ale poziom sędziowania to koszmar. Nie mogę zrozumieć, jak można pozwalać na takie ataki na nogi Messiego czy Iniesty. Dlatego właśnie zasługują oni na szczególną ochronę.
Twoja gra nie opiera się na sile fizycznej i brutalności, ale w Twoich nogach tkwi wielka moc, co pokazują strzały na bramkę przeciwnika. ‘Yayazos’ stały się już sławne…
‘Yayazos’?! Tak się to nazywa? Moja żona zawsze mówi mi, bym częściej strzelał. Ale ja zawsze odpowiadam, że jestem bardziej potrzebny przy wykonywaniu innych zadań. Prawda jest taka, że na treningach nie ćwiczę strzałów. Kiedy w meczu pojawi się okazja, strzelam, ale nie jest to moja obsesja. Moją misją nie jest zdobywanie bramek, ale bycie tarczą dla moich kolegów.
Twoja żona to fanka futbolu?
O taaaak. Przychodzi na mecze i ogląda naszą grę. Bardzo lubi Barçę. Z kolei mój dwuletni synek bardzo lubi słuchać hymnu FC Barcelona. Są tu szczęśliwi i ja także. Co mogłoby sprawić, bym mógł zmienić klub na inny?
Co sądzisz o zainteresowaniu Twoją osobą ze strony Arsenalu, Juve czy Manchesteru City?
Jest jedna konkretna oferta, inna to tylko niezobowiązująca propozycja. Ale ja niedawno powiedziałem, że chciałbym tutaj zakończyć swoją piłkarską karierę. Mógłbym odejść tylko, jeśli widziałbym, że nie mam już wystarczającej energii, by chronić moich kolegów przed kopniakami od rywali. Albo kiedy zauważę, że nie mam siły, by wykonywać swoje zadania i zbliżać się do bramki przeciwnika.
Touré Yaya
Pozwoliłem sobie poprawić link