Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2416
Kontakt:

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: Kluchman » 08 lut 2009, 1:11

Kamil232 pisze:Weś się facet ogarnij, zaraz wyjdzie na to, że Anglicy są gorsi od Polaków, i dlatego ich drużyny zdominowały w ostatnich latach LM...
jaki ma to zwiazek z tym, ze anglicy swoj kraj opuszczaja baaardzo rzadko?
to sa fakty. wiekszosc pilkarzy angielskich w hiszpanii nie dalaby rady.
Kamil232 pisze:A ja jestem przekonany, że Brown, Terry, Carragher dali by spokojnie radę(co pokazali w meczach przeciwko Barcie). Lescott czy Jagielka również. Niektórzy zapominają od czego są obrońcy, technika to nie wszystko, a już na pewno nie u obrońcy. :angry2:
brown? co najwyzej dobry obronca. nic ponad to. gra obronna nie polega tylko na indywidualnosci. gra obronna to zespol. w tym biora udzial wszyscy pilkarze. a pilkarze na wyspach to przede wszystkim sila, ktora jest tam fundamentem i bez tego trudno jest startowac. dlatego zespoly angielskie sa w stanie dobrze sie bronic. te najlepsze rzecz jasna. po prostu maja w tym wzgledzie duza przewage nad zespolami z kontynentu.

ale kiedy jeden angielski obronca bedzie mial grac poza swoim podworkiem to wtedy okaze sie, ze wcale taki super nie jest.

i dlaczego podajesz samych pilkarzy z silnych klubow jako tych, ktorzy by sobie poradzili? to wiemy. a co z reszta?

czy gdzies napisalem, ze technika to wszystko? nie. ale jest bardzo wazna rowniez u obroncy. ba nawet zalecane jest by bramkarz umial prosto kopnac pilke. wiem, ze w anglii tego nie zaznales. ale zaden obornca nie bedzie obronca kompletnym, jesli nie bedzie dysponowac przynajmniej solidna technika. bo pod presja rywala jedyne co bedzie umial zrobic to wybic w trybuny.

od obroncow zaczyna sie wymagac by potrafili wyprowadzic pilke spod wlasnego pola karnego. od nich czesto zaczynaja sie akcje. to juz nie polega na tym by wybic pilke byle gdzie. chcesz zmarginalizowac role wyszkolenia u oborncy. i bardzo nieslusznie.

anglicy w swoich czolowych klubach, ktore walcza o czolowe pozycje w tabeli zwracaja juz na to uwage. i nie gra byle kto. reszta niekoniecznie.

Wróć do „Hiszpania”