Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post autor: (L)oczkerson » 13 lut 2009, 1:16

sesja mi się jakiś tydzień temu skończyła, więc małem okazję nadrobić zaległości..

Pierwszy film, który mogę polecić to Once
Film, głównie polecem ze względu na kapitalną myzkę, która naprawdę robi duże wrażenie i w zasadzie można go obejrzeć tylko dla niej. Film Irlandzki, osadzony w Dublinie, ma coś z klimatu miasta, sporo prostych ujęć, film sprawia wrażenie mocno kameralnego
8/10

Drugi to "Życie ukryte w słowach" Ciężki dramat, film trudny, powolnie toczący się, z niewielką ilością dialogów. Poznajemy historię kolesia, który w wyniku wypadku na platformie wiertniczej zostaję ciężko ranny i traci wzok.. Jesli komuś podbał się klimat "Delekiej północy" czy "Między słowami" tu też niepowinien się zawieść. Dobry film, choć na kolana nie powalił
7,5/10

Polecam też film "Dziewczyna na moście"
Francuski, ja osobiście kino francuskie uwielbiam i ten film też baardzo mi się podobał. W roli głównej Daniel Auteuil, jak ktoś nie zna niech pozna i ten film, niech będzie najlepszą jego wizytówką. Jesli ktoś szuka porównania, to dobrym odniesieniem niech będzie Angel-A Bessona, ogólnie film naprawdę świetny a jedna scena (pierwszego występu) wprost kapitalna!
8,5/10

Następny na celownik idzie Jean-Pierre Jeunet francuski reżyser, którego pewnie każdy skojarzy po Amelii, i którego 2 filmy strasznie mi się spodobały, mam tu dokładanie na myśli Delicatessen i Miasto zaginionych dzieci. Pierwszy to czarna komedia, drugi to w zasadzie fantazy, ale mimo wszystko oba mają ze sobą bardzo wiele wspólnego. Osadzone są w cukierkowym świecie lat 40? XX wieku, są bardzo surrealistyczne i klimatyczne, mają w sobie sporo niebanalnego humoru, a w Delicatessen wszystko na kolana powala duża dawka makabreski. Wszysko oprawione w bardzo żywej nasyconej kolorystyce, co jest znakiem rozpoznawczym Juaneta.
Dellicatessen 8/10
Miasto zaginionych dziec 8,5.10

Jesli ciągniemy, tematykę francuską to warto też wspomnieć Smak Życia, lekki przyjazny film, o chłopaku, który wyjeżdża do Barcelona w ramach Erasmusa i poznaje tam kapitalną paczkę znajomych z całej europy. Kontunaucja podobała mi się dużo mniej, ale pierwsza część naprawde fajna.
7,5/10

A tak z innej beczki to mialem okazję zobaczyć Jaja w Tropikach, i są naprawdę fajne, Jack Black i Ben Stiller, to pewniacy w gatunku pokręconych komedii i tym razem też nie zawodzą, do tego tony wielkich nazwisk i naprawdę szalona akcja
a scena na początku (czy może przed filmem) z tekstem ""i've been a bad, bad boy, Father" :rotfl4:
7/10

No i na konieć the Wackness, bardzo fajna komedia, o kolesiu handlującym trawką, którego najlepszym przyjacielem, jest... jego terapeuta! Facet po 40 mający ogrom problemów ze sobą i dający porady naszemu dilerowi za towar. Luźny, trochę hip-hopowego klimatu, ale nie takiego Jooooo NYGA! Bardzo spoko film.
7,5/10

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”