Re: Formula 1

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Re: Formula 1

Post autor: majer13 » 26 mar 2009, 14:14

Sezon się zbliża więc wypadałoby coś wyskrobać ...

Ferrari - jak dla mnie jedyny pewny zespół ,który będzie w czołówce. Głównie dlatego że zespół ten ma przeolbrzymie doświadczenie gdyż jest od samego początku w elicie i przechodzili nie jedne zmiany w regulaminach co wydaje mi się zaprocentuje także i w tym sezonie. Co do kierowców to po zeszłorocznym "sukcesie" Massy" w tym sezonie z cienia wyjdzie Fin i pokaże że jest lepszym kierowcą od Brazylijczyka jak dla mnie ten pan jest w tym sezonie głównym faworytem do końcowego tryumfu ze względu na to iż teraz większa presja będzie spoczywać na Felipe a nie na nim. '

McLaren - w testach nie najlepiej z garaży i fabryk tego zespołu dochodzą pogłoski i tegoroczny bolid nie jest zbyt dobre przygotowany i w pierwszych wyścigach może być negatywna niespodzianką. Co do kierowców ... W tym sezonie przekonamy się o klasie Brytyjczyka Lewisa Hamiltona , szczególnie w perspektywie obrony tytułu jestem niezmiennie ciekawy jak poradzi sobie z presja obrony i czy będzie w stanie rywalizować z najlepszymi. Co do Heikiego ... jak dla mnie najbardziej przereklamowany ze wszystkich zawodników w czołówce chłop w zeszłym roku dysponował ultra szybkim bolidem a jednak zawiódł był dopiero siódmy i jeśli w tym roku się nie poprawi to jak dla mnie wyleci ze " Srebrnej strzały" więc tez dość duża presja.

BMW - w testach spokojnie widać dużą niezawodność a w zeszłym roku po takich znakach zimą pojawiła się bardzo wysoka forma więc w tym sezonie chyba będzie bardzo podobnie. Kierowcy jak wiemy nas Robert powinien łatwo poradzić sobie z całkiem nowym bolidem gdy doskonale czuje każde auto ale jest jedno ale , a mianowicie jego waga. Jak wiemy Robert jest jednym cięższych kierowców więc KERS nie jest w zupełności na korzyść dla niego. Heidfeld jest lekki popełnia mało błędów i jak dla mnie czarny koń obecnego sezonu szczególnie jeśli waga okaże się znacząca.

Renault - dla mnie największa niewiadoma może być walka o tytuł ,a może być dolna część stawki. Nelsinho w tym sezonie będzie chciał pokazać że duo się nauczył i będzie wypruwał żyły byle dobre wypaść jeśli dołoży do tego trochę więcej kalkulacji a nie działania pod impulsem to pierwsza dziesiątka jak najbardziej możliwa. Fernando nie musi nikomu udowadniać że jest dobrym kierowca i na pewno będzie chciał powalczyć o mistrzostwo jednak jeśli bolid będzie spisywał się tak jak w zeszłym sezonie to raczej może o tym zapomnieć ... Jak dla mnie może zostać mistrzem ale równie dobre może zając miejsce około piątego.

Toyota - zespół wygląda przed sezonem solidnie i wydaje mi się że nie jest to żadna zmyłka zespół wygląda na naprawdę bardo silny i mogą powalczyć o podium. Jarno jeśli będzie miał ustabilizowana formę to z pewnością powalczy o pierwszą ósemkę , a wydaje się że w tym sezonie to Glock będzie liderem zespołu i przy odrobinie szczęścia może parę razy wskoczyć do pierwszej trójki i uplasować się w pierwszej szóstce na koniec sezonu.

Co do reszty zespołów to trudno coś napisać wydaje się że Brawn może coś namieszać w czołówce ale jak dla mnie ich celem powinno być zdobywanie punktów i będą plasować się w pierwszej dziesiątce to nie powinno być to dla nich zawodem. Co do obydwóch stajni spod czerwonego byka to mamy tu jedynego debiutanta Sebastiana Buemi no i oczywiście Niemca Vettela , który od czasu do czasu może urwać punkty najlepszym ... Koniec stawki to niestety bardo utytułowana ekipa Williamsa i Force India dla których każdy punkt będzie sukcesem i motywacją do dalszej walki.

Coś więcej będzie można napisać w sobotę rano po kwalifikacjach jak na razie dużo niewiadomych. Jedno jest pewne dawno żaden sezon nie zapowiadał się tak emocjonująca i nieprzewidywalny, mona mieć tylko nadzieje że jedyny Polak w F1 poradzi sobie znakomicie i pokaże całemu światu jakim talentem dysponuje i do końca będzie walczył o tytuł mistrza świata , miejmy tez nadzieje że w nadchodzącym sezonie waga zawodników nie okaże się ważniejsza od umiejętności i to najlepsi a nie najlżejsi kierowcy będą walczyć o czempionat w tym sezonie ... Na koniec nie wypadałoby nie robić nic innego jak tylko zaprosić wszystkich na niedzielę na godzinę ósmą rano do Polsatu kiedy wszystkie znaki zapytania znikną i zacznie się prawdziwa walka.

Wróć do „Inne sporty”