Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Awatar użytkownika
rbortniczuk
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post autor: rbortniczuk » 05 kwie 2009, 9:24

lucas86 pisze:
janop pisze:Slumdog i Benjamin mnie zawiodły, dość banalne filmy, które swoje braki ukrywają pod perfekcyjną niemal stroną techniczną.
Slumdoga nie widziałem jeszcze, ale co do Benjamina się nie zgadzam :) Według mnie film ma w sobie to coś co potrafi przyciągnąć uwagę. Na pewno nie nazwałbym go banalnym, no ale ponoć o gustach się nie dyskutuje ;) Wadą tego filmu jest dla mnie to, że jest trochę zbyt długi przez co pod koniec może wydawać się trochę nużący, jednak mimo wszystko ja uważam, że warto go obejrzeć.
Widziałem Benjamina, i muszę przyznać, że ten film ma coś w sobie. Jest efekciarski, widać od razu, że to Hollywodzka produkcja, przepych bije po oczach. Ale opowiada niezłą historię. Fabuła wg mnie to mocna strona tego filmu. Oczywiście, że jest bajkowa, ale nie traktujmy wszystkiego serio :) Historia jakiej jeszcze w kinie nie było. Dobrze opowiedziana, dobrze zagrana. Minusem dla niektórych może być hollywodzki styl, ale amerykanie inaczej nie umieliby tego zrobić :) Stworzyli bajkę, która mimo wszystko ma coś w sobie, jest wzruszająca, dla niektórych to wiele znaczy.
Film przemyca ważne kwestie i za to mu chwała, podobało mi się umieszczenie fabuły w Nowym Orleanie i idąc dalej powierzenie małego Benjamina czarnoskórej kobiecie. Podejście do II wojny światowej i kwestie moralno-etyczne. Dałbym 7/10.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”