Re: AS Roma (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Re: AS Roma (zbiorczy)

Post autor: Yukasz » 09 kwie 2009, 23:49

Mazzone: Rzymianie, nie idźcie na stadion!

Zbliżające się wielkimi krokami derby wiecznego miasta są ciągle w cieniu wielkiej tragedii, jak w ostatnich dniach dotknęła Włochy. Organizatorzy rozgrywek zadeklarowali, że dochód ze sprzedaży biletów przeznaczony zostanie na pomoc ofiarom trzęsienia ziemi. Rozgrywki Serie B zostały wstrzymane, a niektórzy twierdzą, że odwołane powinny zostać także mecze Serie A. Wśród nich jest Carlo Mazzone, dawny gwiazdor Romy, który w ostrych słowach wypowiedział się dla Radio Incontro.

Oto wypowiedź Mazzone: Podjęta została szczególna decyzja. Niech mi ktoś wyjaśni, dlaczego Serie A gra normalnie, a mecze Serie B zostały odwołane? Wyjaśnienie jest tylko jedno: pieniądze, który kryją się za piłką. Jakimkolwiek wynikiem by się nie skończyły, będą to derby przegrane. W czasie żałoby, która zapanowała w naszym kraju, brakuje koncentracji niezbędnej dla tego rodzaju spotkania. Jako trener nie potrafiłbym znaleźć słów, by zmotywować moich piłkarzy. W takich okolicznościach przegranie czy wygranie derbów nie miałoby żadnego znaczenia. Myślałbym tylko o tym, żeby jak najszybciej wrócić do domu.

Tutaj, w Ascoli naprawdę czuliśmy drgania ziemi, ale na szczęście ominęły nas wielkie szkody. Przeżywamy jednak trudne chwile, a w nocy nie jesteśmy w stanie zmrużyć oka. W tej sytuacji wynik meczu Lazio-Roma naprawdę mnie nie interesuje. To jakiś absurd. W życiu liczą się inne rzeczy, a nie wynik meczu w tak delikatnym momencie. Biorąc po uwagę, że spotkania się jednak odbędą, świetnym pomysłem jest przeznaczenie całego dochodu z meczu na pomoc ofiarom z Abruzzo. Przynajmniej tyle możemy zrobić.

Jeśli chodzi o stwierdzenie Lotito, że musi przeznaczyć dochód z biletów na zapłacenie podatków, mogę tylko powiedzieć, że dla chcącego nic trudnego. Mógłby na przykład dołożyć coś ze swojej kieszeni lub kieszeni piłkarzy. Zarabiają naprawdę dużo, więc nie sądzę, by był to dla nich problem. Nie idźcie na stadion rzymianie, zarówno kibice Romy jak i Lazio! Nie idźcie tam, niech grają sami. Jestem rzymianinem i romanistą, ale nie pytajcie mnie o żadne prognozy dotyczące meczu, bo w tej sytuacji nie ma na to miejsca. Reakcja Rzymu była wspaniała, my rzymianie mamy wielkie serce.

romanews.eu
Jestem spokojny o to że w Polsce wszystkie imprezy by odwołali i nikt by nie grał. Ale ogólnie Mazzone ma rację, ja też bym nie chciał grać w takim momencie. Choć pewnie Berlusconi ma inne zdanie :) Zresztą ja oddalony o setki km i z rzadka słyszący informacje o tragedii, tej nie przeżywam i też jestem za grą :hardkor:

Wróć do „Włochy”