Re: FA Cup (Puchar Anglii)

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Re: FA Cup (Puchar Anglii)

Post autor: Cris7 » 18 kwie 2009, 15:00

Dziś i jutro na Wembley odbędą się półfinały FA Cup. Arsenal spotka się dziś z Chelsea, natomiast jutro Manchester United zagra z Evertonem. Mecze zapowiadają się bardzo ciekawie, a obie pary wydaję się wyrównane i ciężko przewidzieć faworytów. Fajnie, że w tym sezonie do półfinałów awansowały zespoły z absolutnej czołówki, bo to podwyższa zdecydowanie prestiż rozgrywek(które tradycyjnie są oczywiście bardzo prestiżowe w Anglii), zwłaszcza w porównaniu z np.zeszłym sezonem, gdy faworyci odpadali we wcześniejszych fazach.

Chelsea od przyjścia Hiddinka prezentuje się naprawdę bardzo dobrze. W Lidze Mistrzów po świetnym dwumeczu wyeliminowali Liverpool, a w PL też nie tracą punktów. Z kolei Arsenal w Champions League poradził sobie dość gładko w rewanżu z Villarealem. Z obroną 4 pozycji w lidze też nie powinni mieć myślę większych problemów. No i co nas pewnie interesuje w Polsce, bronił będzie Fabian. Życzę mu oczywiście jak najlepiej, zwłaszcza, że w ostatnim spotkaniu ligowym z Wigan zdarzały mu się błędy. Ale to dobry bramkarz i myślę, że to udowodni. A to najlepszy moment, bo Arsenal na rozkładzie ma samym mocnych rywali. W tym miesjcu pytanie do fanów Kanonierów : Jak długo będzie pauzował Almunia?

United też czeka ciężkie zadanie, bo Everton pod wodzą Moyes'a prezentuje się w tym sezonie bardzo dobrze, mimo że latem jakoś bardzo nie szalał na rynku transferowym. Mają za to ustabilizowany w miarę skład, zgrany zespół i dobrego trenera. Dlatego w chwili obecnej są w hierarchii Premier League tuż za 'Wielką Czwórką', powiedzmy na podobnym poziomie co Aston Villa. Manchester z kolei walczy na wielu frontach, rozegrał ponad 50 oficjalnych meczów w tym sezonie i widać to już po piłkarzach. W porównaniu z tym co Diabły prezentowały chociażby przed ponad miesiącem, to nietrudno zauważyć obniżkę formy. Na razie dajemy sobie jednak z tym radę i zwycięstwo z Evertonem byłoby tego wyraźnym sygnałem, potrzebnym myślę zespołowi.

Kadra United: Van der Sar, Foster, Kuszczak, Neville, Evra, Ferdinand, Vidic, Rafael, Fabio, O'Shea, Evans, Ronaldo, Anderson, Scholes, Fletcher, Gibson, Carrick, Park, Nani, Giggs, Rooney, Tevez, Berbatov, Macheda.

Jak więc widzimy i co cieszy wraca do składu Rafael. Obrona spisywała się ostatnio słabo, ze swoich zadań nie wywiązywali się najlepiej, czy to O'Shea, czy Neville. Dlatego zatęskniłem za tym młodym chłopakiem, który w tym sezonie parę razy udowodnił, że naprawdę potrafi grać w piłkę i ma duży talent. No i zatęskniłem też za zeszłym sezonem, w którym wielu narzekało na Browna, ale ja uważałem, że prezentuje się dobrze na prawej obronie. W chwili obecnej widać, że Brown w porównaniu chociażby z O'Shea, czy Garrym w dyspozycji z ostatnich spotkań to bardzo potrzebny drużynie piłkarz.

Podsumowując, czeka nas wiele emocji. Do awansu typuję Arsenal i Manchester. W sumie to sam nie wiem czemu Arsenal. Ale czuję, że będzie im bardziej zależeć.

Wróć do „Anglia”