Re: Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych?

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Re: Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych?

Post autor: bartbuks » 20 kwie 2009, 20:48

Czytam Piłkę Nożną od 96 roku... Ostatni rok to dno... Znany wywiad z Wichniarkiem o jego Świętach i Sylwestrze, który ukazał się przed Wigilią... Potem np dowiedziałem się, że trenerem Realu jest Sergio Ramos, za jakiś czas o tym, że podopieczni Franka Rijkaarda - Godlewski nie zauważył, że Barcę trenuje już Guardiola? Takie kwiatki, że tragedia. Przeglądu od dawna nie kupuje... Szkoda kasy. Ostatnio w ręce mi wpadł tygodnik Tylko Piłka - żadna rewelacja, ale dość szczegółowy przegląd lig europejskich...

Jeżeli chodzi o samo dziennikarstwo to temat złożony. Każdy ma własne gusta i będzie lubił to co jemu się podoba. Fakt, że coraz więcej jest fuszerki i odwalania pańszczyzny, ale nikt nic na to nie poradzi. Sam pracuje jako dziennikarz sportowy na terenie Warszawy. Od razu zaznaczam, że studiuje dziennikarstwo i dopiero szlifuje swój zawód. Dlatego podjąłem pracę w tym zawodzie. Ostatnio np przyszedł na konferencję prasową jeden z bardziej znanych komentatorów. Zadał pytanie trenerowi i sam się zastanowiłem czy on zrozumiał o co pyta? Nie chcę nikogo krytykować, bo dzisiejszych czasach to zbyt proste - internet daje nam takie możliwości, że każdy może Cię zbesztać anonimowo.
Co do Rafała Steca... Większość nie lubi go przez jego ekstrawagancki wygląd. Na szczęście facet ma warsztat. Jeżeli chodzi o dziennikarstwo - wiedzę także posiada i nie jeden pismak może mu zazdrościć... Dla mnie gorszą sprawą jest strasznie mała ilość komentatorów, którzy by potrafili zaciekawić meczem, a nie spowodować serię boleści kończących się miganiem przedsionków. I to nie z powodu emocji piłkarskich.

Zimoch - większość się z niego śmieje, ale któż inny w taki sposób potrafi relacjonować w radiu wydarzenia sportowe jak on? Facet ubarwia, upiększa, wpływając na wyobraźnię słuchacza. Coś w tym jest...

Wróć do „Polska”