Ja doskonale sobie zdaję sprawę , że jest to legalne . Pisałem o tym z punktu widzenia fana Blaugrany . Zrozumiałe że nie chcesz wyrwania Wilshere'a - na takie talenty powinno się chuchać i dmuchać . Niezależnie od zapatrywań piłkarskich , z punktu widzenia fana kopanej taki osobnik to diament , którego trzeba obrobić . Nie ma wątpliwości że w Arsenalu wiedzą co robią . Mi chodzi tylko o to jakie koszty takich a nie innych uregulowań prawnych ponosi La Liga .guru pisze:Popatrz na to z innej strony. Skoro ŻADEN prawnik się do tego nie przyczepił to musi być legalne. TO nie jest temat tabu gdzie nikt o tym nie mów. Cały świat piłkarski widzi co się dzieje. Z całym szacunkiem, ale nie wydaje mi się żebyś więcej wiedział od najlepszych prawników w Europie.Rozumiem frustracje kibiców Barcelony. Jakby ktoś nam dzisiaj np Inter, Barca, Real czy jakaś inna drużyna zabrała Wilshere to nie byłbym zadowolony.
Prawo to prawo. Jedni z niego korzystają drudzy tracą.
Bo to nie chodzi przecież o sam Arsenal , ale irytuje mnie fakt że Fabregas jest zgłaszany do ligi mistrzów jako wychowanek Arsenalu ( tam jest bodajże wymóg 4 wyszkolonych w klubie a 8 w kraju ) .
Tu jest oczywiście niekompletna ,ale dająca obraz , lista grajków którzy opuścili La Liga na rzecz PL przed 18 urodzinami :
- Sergio Tejera - Sergio Tejera Rodríguez - Chelsea ( z espanyolu )
- Gerard Pique - Man Utd.
- Cesc Fabregas
- Fran Merida - wiadomo
- Miki Roqué - Miguel Roqué Farrero - Liverpool
- Antonio Barragán - Antonio Barragán Fernández - Liverpool
- Daniel Sanchez Ayala - Liverpool
- Dani Pacheco - Daniel Pacheco Lobato ( 15 lat )- Liverpool
-Gerardo Bruna - Gerardo Alfredo Bruna Blanco - Liverpool
to jest kilka głośniejszych przypadków . Chodzi po prostu o fakt że dzięki swym przepisom Anglia wysforowała się względem reszty europy nie tylko Hiszpanii i kaperuje młode gwiazdy .
Takich jak Macheda , Insua czy kilku innych nie liczę .
Pewnie nie jest to zabronione ale w porządku moim zdaniem też nie jest .