Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post autor: Michał M » 03 cze 2009, 8:45

przembal pisze:np za 3 lata Bayern wg mnie powinna wygladac tak:
Trzeba było jeszcze wrzucić Khedirę za Tymoszczuka i Castro za Srnę (a jako znak zapytania na ataku np. Thomas Mueller) i FC Deutschland Muenchen byłby gotowy :P Tak serio, to nie miałbym nic przeciwko większej ilośći graczy niemieckich w naszym klubie, tyle, że (tak jak już to podkreślałem przy okazji środkowych obrońców), tego "spielermaterial" to Niemcy zbyt wiele o wielkiej jakości nie oferują. To nie lata 90-te, gdzie np. w pomocy był przesyt świetnych graczy ofensywnych i taki Mehmet Scholl ani razu nie zagrał na MŚ. Dzisiaj by miał na koncie pewnie tyle albo i wiecej spotkań co rzeczony Schweinsteiger.

Ale wróćmy do rzeczywistości. Mamy trzecie praktycznie pewne odejście, po Oddo i Podolskim, a mianowicie Ze Roberto. Brazylijczyk twardo stoi przy swoim oczekiwaniu 2-letniego kontraktu, którego nikt w Monachium mu nie da. Z jednej strony szkoda, bo Ze nie raz w tym sezonie należał do naszych najlepszych zawodników, z drugiej strony ma już prawie 35 lat i trudno się dziwić zarządowi, że nie chcą mu dawać 2-letniego, w dodatku wcale nie taniego kontraktu. Także adieu Ze :|

Powoli - a tak przynajmniej mi się wydaje - klaruje się sytuacja z Riberym. Hoeness powiedział wczoraj, że van Gaal chce go bezwględnie utrzymać, a poza tym, najprawdopodobniej główny zainteresowany Real ściągnie Kakę ( :?: ), więc będą mieli swojego cracka. Wydaje mi się, że efektem pozostania Ribery'ego będzie ściągnięcie prawego bocznego pomocnika, który może też grać jako rozgrywający. Najlepiej chyba te cechy z piłkarzy już obserwowanych spełnia Aleksander Hleb (inny możliwy kandydat to Rafael van der Vaart), który w dodatku nie powinien być zbyt drogi (12 mln ??), no i Barcelona raczej nie powie nie w przypadku chęci odejścia Białorusina (podobnie jak Real przy VdV). Do tego musi dołączyć prawy obrońca (mam nadzieję, że Srna), no i skład mielibyśmy już prawie gotowy, choć liczyłbym jednak na zmianę obsady bramki (ale nie wydaje mi się to już takie pewne).

--------------------------------------x (Butt? Rensing? nowy???)-----------------------------------
Srna (??)---------------------Lucio-----------------------Demichelis------------------------Lahm
x(Hleb?? van der Vaart??)-----van Bommel-------------Tymoszczuk--------------------Ribery
-------------------------------Gomez----------------------Klose/Olic------------------------------

ławka: bramkarz-van Buyten (Breno), Ottl, Schweinsteiger, Altintop, Sosa (Baumjohann), Klose/Olic, Toni/Mueller

Czekam też na kolejne odejścia. Moi faworyci to przede wszystkim Borowski (HSV?? Wolfsburg??), Breno (wypożyczenie), Toni (choć on może spokojnie zostać, i wtedy wypożyczylibyśmy Muellera) plus ewentualnie Sosa lub Baumjohann (na wypożyczenie). Pytanie oczywiście pozostaje, czy Bayern stać na minusowy transfer ok 60 mln euro - wydaje mi się, że tak, zważywszy że średnio rocznie ten minusowy transfer wahał się w granicach 20-30 mln, a zeszłoroczny okres transferowy zakończyliśmy wynikiem + 8-9 mln (ze sprzedaży Jansena i Schlaudraffa).

Wróć do „Niemcy”