Nie grała podstawowa jedenastka i wiele było w kadrze zawodników, którzy nie powinni grać w reprezentacji.
O tym, że te mecze w RPA w tym czasie były bez sensu pozostawię bez komentarza.
Nie mniej RPA czy tym bardziej Irak nie grały w podstawowym składzie.
Kadra od kiedy przejął ją Leo Benchałer a właściwie po ponad roku prowadzenia gra fatalnie. Nic nie wskazuje na progres. Wkurzające są mecze takie jak te dwa, bo nie dość, że gramy składem, jakim nie będziemy walczyć o pkt to styl jest żenujący a taktyka i ustawienia taktyczne dla zawodników koszmarne. Tak czy owak Leon nie wystawi zapewne najsilniejszej jedenastki na najbliższe mecze el.MŚ.
1-4-2-3-1 nie sprawdza się ostatnio w el. MS a co dopiero w tych dwóch meczach! Gdyby Leo oglądał Ekstraklasę to by wiedział, że Lewandowski nie potrafi grać sam w ataku, co innego jak ma do pomocy kolegę z lini. Jest za słaby fizycznie na pojedynki min 2 vs 1 z obrońcami RPA. Mimo, że RPA i Irak to dla mnie i tak ogórki a bez wyjściowej 11 tym bardziej.
Miałem nadzieje, że na te mecze zagramy z dwoma napastnikami... jednak Leo wolał bronić (wówczas) 0:0 do połowy.
Czas pokaże jak w innym składzie zagramy o pkt. Ale nie oszukujmy się - rewolucji nie będzie. Wilmore przybiłby mi "żółwika" (nie będzie wyników bo Polska nie ma piłkarzy) ale w porównaniu z jego opinią nie chodzi o samych zawodników a o trenera, który w obliczu co raz gorszej gry NIC nie robi aby poprawić gre (nawet w towarzyskich).
Natomiast piłkarzy "na poziomie" to mamy spokojnie aby zapełnić 11 pozycji na boisku i nie mówić, że Irak to potęga a RPA to "afrykańskie Niemcy", z którym 1:0 to powód do dumy i satysfakcji, że nie skończyło się na over'ze.
jak to jest przekonamy się zapewne jak Leon zostanie wyrzucony jeszcze w tym roku. W jego miejsce wejdzie ktoś inny. Wtedy okaże się, czy nie mamy "materiału" czy nie mieliśmy osoby, która potrafi coś z tego "materiału" uszyć.
W obliczu kiedy kazdy to dla nas "potęga" za każdy pkt wywalczony w el MŚ Benchałer powinien otzrymać Order Odrodzenia Polski!