Re: GKS Katowice (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Re: GKS Katowice (zbiorczy)

Post autor: Fishbone » 10 cze 2009, 0:28

W Katowicach wiadomość dnia! :D

Koniec kłopotów "Gieksy". Wchodzi Centrozap!

-W naszej firmie zapadła już pozytywna decyzja, co do zainwestowania w GKS Katowice - twierdzi Ireneusz Król, prezes Centrozapu i prawdopodobnie przyszły szef Rady Nadzorczej GKS-u.

O zainteresowaniu katowickiej firmy "Gieksą" wiadomo było od pół roku. Działacze liczyli, że Centrozap zainwestuje w GKS już w styczniu. Wtedy się nie udało. W przekonywanie władz holdingu, by pomóc GKS-owi włączył się katowicki magistrat. Swoje zrobili sami piłkarze, którzy w wielkim stylu utrzymali się w I lidze. - Jasiu Furtok dobrze wszystkim pokierował, trener Adam Nawałka zrobił dobrą robotę i jesteśmy wszyscy w euforii - chwali Król, który nigdy nie ukrywał swojej sympatii dla GKS-u.

Jak ustaliła "Gazeta", jest już właściwie przesądzone, że Centrozap zostanie wkrótce właścicielem GKS-u. - Pozytywna decyzja w tej sprawie już zapadła w naszej firmie. Teraz jestem w Danii, ale jak wrócę do kraju, to czekają mnie poważne rozmowy. Chciałbym spotkać się z prezydentem Katowic Piotrem Uszokiem i ustalić sprawę dzierżawy stadionu. Potem muszę się dogadać ze stowarzyszeniem - zapowiada Król.

Przypomnijmy, że GKS-em zarządza obecnie Stowarzyszenie Sympatyków Klubu GKS Katowice "Gieksa". Powołano je w 2005 roku po tym, jak zbankrutował klub prowadzony przez Piotra Dziurowicza. Nowy GKS gładko awansował z IV do II ligi, pół roku temu popadł jednak w finansowe tarapaty. Dzięki dotacjom z Urzędu Miasta GKS-owi prawdopodobnie uda się w całości spłacić stare długi, także wobec ZUS-u i Urzędu Skarbowego. - Wiem, że do 10 czerwca klub musi złożyć dokumenty licencyjne. Jeśli będzie trzeba udzielenia gwarancji finansowych, to my je zapewnimy - podkreśla Król.

GKS będzie musiał przekształcić się w spółkę akcyjną. - Jeśli wchodzimy, to tylko na 100-procentową własność. Prezesem powinien pozostać Furtok. Będę też przekonywał do pozostania trenera Nawałkę i dyrektora Piotra Piekarczyka. Dla siebie widziałbym miejsce w Radzie Nadzorczej - zapowiada Król.

Część działaczy nie ukrywa zaskoczenia. - Od początku istnienia SSK zwracaliśmy się o pomoc do Centrozapu. Nastawieni byli do nas pozytywnie, ale zawsze wyjaśniali, że jeszcze mają na to za mało pieniędzy - zdradza jeden z działaczy.

SSK na pewno nie przestanie istnieć. Być może będzie starało się przejąć kilkuprocentowy pakiet akcji klubu. Inna propozycja zakłada skupienie się na szkoleniu młodzieży. Stowarzyszenie kibiców na pewno użyczy, ale nie odda, spółce prawa do nazwy klubu i jego herbu.

Stabilizację finansową zapewni "Gieksie" budżet na poziomie pierwszoligowej średniej. - Górnik Zabrze będzie miał od nas trochę więcej kasy, ale fajnie byłoby powalczyć z nimi o ekstraklasę - mówi Król.

To nie koniec dobrych wiadomości dla kibiców GKS-u. Z informacji "Gazety" wynika, że niedługo zostanie także odnowiona umowa reklamowa klubu z Katowickim Holdingiem Węglowym. Wkrótce mają się także rozpocząć negocjacje w sprawie przedłużenia podobnej umowy z Południowym Koncernem Energetycznym. - Wszystkie firmy pomagające dotąd GKS-owi zachęcamy do pozostania. My wcale nie musimy mieć swojego miejsca akurat na koszulkach piłkarzy - zachęca Król.

Dodajmy, że we wtorek doszło do zapowiadanego spotkania Furtoka z Nawałką. - Przedstawiłem mój raport. Prezes poprosił o czas na zapoznanie się z nim. Z tego, co mówił przed klubem rysuje się optymistyczna przyszłość - przekonuje Nawałka.

Katowiccy piłkarze zakończą w środę sezon gierką wewnętrzną, podczas której ma pojawić się kilku testowanych graczy. - To wyróżniający się zawodnicy z niższych lig. Ich nazwisk nie ma na przedstawionej przeze mnie prezesowi liście pięciu piłkarzy, których widziałbym w GKS-ie - zastrzega Nawałka. Dodajmy, że trener "Gieksy" chciałby, aby w klubie pozostali wypożyczeni dotąd Grzegorz Goncerz z Ruchu Chorzów i Gabriel Nowak z Energetyka ROW Rybnik. W przyszłym sezonie w kadrze zabraknie prawdopodobnie napastnika Szymona Pasko i bramkarza Macieja Budki, którzy mają zostać wypożyczeni do innych klubów.

Czekamy na podpis! :o

Wróć do „Polska”