Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post autor: (L)oczkerson » 20 cze 2009, 14:46

Zresztą z Jimem Carreyem nie sposób się nudzić!
No nie zawsze, niektóre jego filmy są mocno przeciętne, ale Jestem na tak to naprawdę bardzo dobra komedia.

A ja ostatnio oglądałem Genue: Włoskie lato. Klasyczny dramat, z bardzo dobrym w takich rolach Colinem Firthem. Film opowiada o losach rodziny, po śmierci matki. Osadzony jest w Genui, która prezentuje się może nie ładnie, ale jest fajnym tłem dla fabuły. Takie ciasne, pełne zakamarków, trochę ciemne, stare miasto, które dobrze tworzy klimat filmu. Klimat dość nieprzyjemny, dzięki długim "powolnym" ujęciom często realizowanym w półmroku i pojawiającemu się bardzo często pianinem w tle. Film rozwleka się i toczy się dość w powolnym tempie. Ogólnie lubie takie dramaty i takie tempo nawet też, ale ten jakoś mnie nie przekonał, może fabuła się nie narzuca, ale bardzo oczywistym jest, że jedyne co nas czeka to podpatrywanie jak radzą sobie psychicznie z zaistniałą fabułą główni bohaterowie.
Film ostatecznie zły nie jest, rozegrany w klasyczny sposób dramat psychologiczny i swoje atuty też ma jeśli ktoś lubi takie "powolne" kino, ale na dobrą sprawę niczym się nie wyróżnia. Dla mnie no 7/10

A jesli chodzi o "starsze" filmy to gorąco polecam "Bliżej", ze znakomitą rolą Natalie Portman (ogólnie obsada tego filmu to mocna strona), niby melodramat, czyli coś co mnie w kinie nie przekonuje, ale baaardzo dobry film.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”