Re: Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Re: Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Post autor: maestro » 15 lip 2009, 1:25

Kaski pisze:chociaż Poulsen imponuje ostatnio na treningach tym ,że jest bardziej przygotowany kondycyjnie niż Momo
Bo czarnuchy są leniwe, jak nie muszą. Dopiero kiedy bieda w oczy zajrzy :P

Nie podniecałbym się ceną 15mln. Każdy wie, że oddamy Poulsena nawet za 7mln :lol: Fajnie byłoby go opchnąć, może za to przyszedłby jakiś boczny obrońca. Pożyjemy zobaczymy. A pozbycie sie Poulsena nawet za niewielką kwotę bedzie dla nas korzystne, bo Duńczyk jest zwyczajnie niepotrzebny, a znacznie obciąża budżet płacowy.

Co do taktyki, Ferrara dość jednoznacznie mówi o 4-3-1-2. Pomoc i atak mamy w sumie kompletne więc można już myśleć poważnie na temat ustawienia. Tak jak już kiedyś pisałem, nasza drużyna ma ogromny potencjał ofensywny i w pełni może go wykorzystać jedynie 4-2-3-1. Każdy miałby w nim swoje miejsce. Obawiam się, że 4-3-1-2 jest nieco bardziej asekuracyjne i zapowiadanej jogi bonito czy ultra-ofensywnie grającego Juventusu tu raczej nie będzie. Te dwa ustawienia nie są też jakoś kosmicznie różne więc mam nadzieje, że korzystać będziemy z obydwu, adekwatnie do potrzeb, bo przy 4-3-1-2 wystarczy nieco przesunąć Camora wyżej, jednego z napastników (Gio, Alex, Iaquinta) niżej i mamy z tego 4-2-3-1. Można będzie popróbować takich rozwiązań i tu trzymam Ferrare za słowo, że nie będzie sie sztywno trzymał jednego ustawienia. Mamy dosyc wszechstronnych zawodników więc spokojnie można tego właśnie oczekiwać. Bardzo liczyłem na 4-2-3-1 aczkolwiek nie bede osądzał, dopóki nie zobacze. Z resztą i tak z Camorem w składzie można oczekiwać, że bedzie on sie trzymał prawej strony i jego rola będzie zdecydowanie bardziej ofensywna niż Melo i Momo. Ciekawe też jak sam Camor sie na to zapatruje, bo przeciez przed końcem sezonu zarzekał się, że środek pomocy, to nie jego pozycja i nie chce tam grać nigdy więcej i w ogóle, że Ranieri go wkurw... :P Spokojnie trzeba zaczekac do pierwszych sparingów i zobaczyc jak to będzie funkcjonowało. Możliwości jest kilka i każda warta uwagi. Działaj Ciro :beer:

Co do obrony, mówiło się najpierw o Santacroce, Grosso, Dossenie... Powoli rezygnujemy z każdego z nich, a szkoda. Nasz skład wygląda bardzo fajnie, poza bokami obrony, prawą zwłaszcza. Wymienieny piłkarze, zwłaszcza Grosso, to nie sa duże wydatki i moim zdaniem warto byłoby zainwestować w taki transfer. Nawet 6-7mln za Santacroce, to nie jest jakoś ostro dużo w perspektywie jego umiejętności, wieku i potencjału. Jeszcze niedawno marzył mi się ten transfer, a teraz, gdy jest całkiem realny, my z niego rezygnujemy. mam nadzieję, że boki obrony nie zostaną zaniedbane, bo mogą okazać się naszą piętą Achillesową. A wystarczy wysupłac jeszcze pare mln (zwłaszcza jak sprzedamy Poulsena) i skład przynajmniej na papierze będzie naprawdę kompletny. W przyszłym sezonie okazja z Santacroce może się już nie powtórzyć.

Wróć do „Włochy”