Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: fieldy » 18 lip 2009, 11:48

boskigonzo pisze:I co ? I to ma byc wyznacznikiem tego ktora liga jest lepsza ? Przeciez to kilka druzyn... A my mowimy o calej lidze. A tutaj narazie nie ma co porownywac poziomu bo Premiership narazie dystansuje wszystkich
Może nie jedynym, ale imo najważniejszym. W Pucharze UEFA, tfu - w Lidze Europejskiej ciężko porównywać rzeczywistą siłę klubów angielskich, skoro i Spurs i Villa grają tam rezerwami. Ciekawe jak Fulham do sprawy podejdzie.
W Lidze Mistrzów natomiast nikt się nie oszczędza, nikt nie gra rezerwami, by lepiej wypaść w lidze, wszyscy grają na maksa.
Więc jeśli w 1/2 finału zagrają 4 angielskie ekipy, to można chyba pokusić się o stwierdzenie, że drużyny angielskie prezentują się lepiej. Też bym wolał, aby ekipy grające w LE grały na poważnie.

Można też popatrzeć na skład finalistów ostatnich edycji LM.
2009 - angielska i hiszpańska
2008 - angielska i angielska
2007 - angielska i włoska
2006 - angielska i hiszpańska
2005 - angielska i włoska

Jakby się w to bardziej zagłębić, to wychodzi nam, że choć hiszpańska liga była dwa razy w finale, to była to dwukrotnie Barca [choć o mały włos to Chelsea byłaby w finale i byłoby jeszcze lepiej :P]. To samo odnosi się do włoskiej - 2 finały i w obu przypadkach był to Milan. Gdzie pozostałe ekipy z tych lig ?
A jeśli chodzi o finały z udziałem angielskich drużyn, to 2 razy był Liverpool, 2 razy był Manchester i po jednym razie Arsenal i Chelsea.

A to tylko finały, jakby popatrzeć na pary 1/4 to chyba byłoby jeszcze wyraźniej widać, która liga dominuje. Wiem, że sam twierdzisz, że oni właśnie dominują, ale chcę pokazać, że na postawie LM można właśnie najlepiej określić, która liga jest lepsza.

przepraszam za ten bezczelny :ot:

p.s.
Bienias pisze:4 druzyny gdzie reszta jest tlem. zajebista liga. Koniec napinki i bezsensownych wymadrzan. W koncu Barca jest najlepsza druzyna Europy:D
jakby reszta była tłem, to Arsenal nie walczyłby ostatnio z Aston Villą, czy Evertonem, a kilka lat wstecz z Spurs o awans do LM.

a jeśli iść twoim tokiem myślenia - lepsze 4 ekipy i reszta tłem niż 2 i .... :lol: w takim razie jak bardzo zajebista jest La Liga ?
i tak - Barca jest najlepszą ekipą Europy, ale La Liga nie jest najlepszą ligą ;)

Wróć do „Hiszpania”