Re: Prorok 2009/2010

Awatar użytkownika
Einar
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Prorok 2009/2010

Post autor: Einar » 24 lip 2009, 21:38

Nudno to napiszę coś tam :P

Anglia - Arsenal

Manchester już się nawygrywał za dużo, poza tym odeszli ważni piłkarze i nie wiadomo jak się sprawdzą ich następcy, w Chelsea z Ancelottim raczej nie wierzę (zresztą będę im kibicował w LM, a wątpię aby zdobyli oba trofea), Liverpool nigdy ligi nie wygrał i w sumie czemu by miał ją wygrać teraz? Jest już takim cichym przedsezonowym faworytem od paru sezonów i zawsze wychodzi wielkie nic (tzn. jest ta pierwsza czwórka, ale walki o mistrzostwo brak). Dla City to chyba jeszcze sezon za wcześnie, myślę że sporo czasu zajmie im zgranie, może ruszą ostrzej w rundzie wiosennej, ale dla nich sukcesem i tak byłby już awans do LM (tylko czyim kosztem?). No i drogą eliminacji doszliśmy do Arsenalu, który osłabił się wprawdzie odejściem Adebayora, ale atak i tak ma silny, a kto wie czy transfer ten nie poprawi atmosfery w drużynie (vide Roma po odejściu Cassano). No ale może to tylko moje pobożne życzenia, bo z wyspiarskich drużyn jakoś zawsze mi najlepiej pasowali Kanonierzy. Niemniej - Arsenal.

Hiszpania - Real

Tu na dwoje babka wróżyła... Świetne transfery Pereza, zatrudnienie znakomitego trenera, to z pewnością wpłynie na dobrą grę Królewskich w przyszłym sezonie. No ale rywal też świetny - genialna w zeszłym sezonie Barcelona. Myślę jednak, że po pierwszym tak dobrym sezonie Guardioli drugi będzie mniej owocny. Mogli wyczerpać limit zwycięstw ;)

Włochy - Juventus

Niestety. Inter nie może wiecznie wygrywać, Juventus dokonał świetnych transferów (Diego!) i wydaje się, że wreszcie wróci na szczyt. Milan osłabiony, Fiorentina czy Napoli to nie ta liga, a Roma wygląda na to, że powalczy maksymalnie o LM, zwłaszcza w świetle niepewnej sytuacji w klubie (Sensi odchodzą/zostają? kupujemy/sprzedajemy?). Są dziury w składzie i nie widać za bardzo by miano je załatać, a póki co mówi się o sprzedaży Aquilaniego/Vucinica.

Niemcy - Bayern

Dla Bawarczyków dwa sezony z rzędu bez mistrzostwa to co najmniej o jeden za dużo, jest dobry trener, wygląda na to, że Ribery zostanie. Wątpię, aby ktoś im mógł przeszkodzić w zdobyciu tytułu. Stuttgart, Schalke, może Hertha, Bayer, Werder czy Wolfsburg powalczą o miejsca 2-3 i awans do LM.

Francja - Lyon

Wydaje mi się, że wrócą na szczyt, wzmocnień dokonali konkretnych i kadrowo są chyba najsilniejsi. Bordeaux raczej nie stać na zdobycie mistrzostwa dwa razy z rzędu, a Marsylii wygląda na to, że nie stać wcale. Nie wiem kiedy się wreszcie przełamią i odzyskają tytuł. Może namieszać za to PSG.

Holandia - PSV

Chyba nadszedł ich czas. Alkmaar bez Van Gaala, Ajax od paru sezonów bez formy, o Feyenoordzie w ogóle szkoda gadać.

Portugalia - Porto

Nie będę oryginalny, raczej nie mają w tej swojej lidze godnych rywali.

Polska - Lech

O ile znowu nie będą tak zmęczeni pucharami powinni zdobyć mistrzostwo. Wisła (prawdopodobnie) osłabiona odejściem Skorży i/albo Brożka, a Legia raczej w walkę o tytuł się nie włączy. Polonia, Bełchatów to mimo wszystko nie ten poziom.

Wróć do „Gry Forumowe”