1.Chelsea
2.Manchester United
3.Liverpool
4.Arsenal
5.Aston Villa
Chelsea-na papierze najsilniejszy sklad choc starzejacy sie. Jesli nie uderzy w nich plaga kontuzji to mysle ze beda pierwsi.
Manchester United-beda odrobine mniej grozni niz sezon temu ale mysle ze do konca beda sie liczyc w walce o tytul. Najlepsza obrona w lidze. Solidny atak. Pomoc nie liczac Carricka wyglada srednio. Wiekowi Giggs i Scholes. Kilku mlodych ktorzy do tej pory nie pokazali poziomu gry na Manchester ale ozbaczymy co bedzie z Nanim, Andersonem i Valencia.
Liverpool-stawiam ze ten sezon to byl jednorazowy wybryk i The Reds nie beda wyzej niz 3 z wynikiem <80 punktow.
Arsenal-z czworki raczej nie wylecimy. Co do mistrza to bedzie ciezko bo sa 3 argumenty mowiace przeciw temu:
-pozycja defensywnego pomocnika-czy Song okaze sie objawieniem i pokaze gre na poziomie najlepszych defensywnych pomocnikow? A moze Wenger kupi kogos kto zastapi Songa?
-czy Vermaelen i Gallas stworza klasowy duet i w ogole czy Vermaelen okaze sie byc juz teraz czolowym obronca ligi?
-czy unikniemy kontuzji? Bez nich pierwsza 11 wyglada swietnie nie liczac niepewnosci co do dma i srodka obrony. Jezeli zaczna sie kontuzje to wiecej minut w pierwszej 11 dostana tacy gracze jak Walcott, Denilson, Diaby czy Bendtner. No coz, chyba kazdy kto ogladal mecze Arsenalu w sezonie 08/09 juz zauwazyl ze poki co nie sa to gracze na pierwsza 11. Poki co sa tylko o 3 miesiace starsi niz w maju gdzie pokazali ze w rywalizacji z MU czy Chelsea powinni usiasc na lawce. Czy cudownym sposobem beda grac o klase lepiej przez wiekszosc sezonu? Nie wiem. Wg mojej opinii do pierwszej 11 z ofensywnych zawodnikow nadaja sie tylko
Rosicky Fabregas
Eduardo v. Persie Arshavin
Walcott, Nasri, Bendtner-niezli ale z ich duzym udzialem poki co walka o 4 miejsce. Rezerwowi? Wtedy ok. Za kilka lat? Stawiam ze kazdy bedzie bardzo dobry.
Gdyby odpowiedz na kazde z tych pytan byla twierdzaca to powalczymy.
Aston Villa-mysle ze City poki co beda niewypalem. Hughes nie wydaje mi sie zdolny do tego by to poukladac. Tottenham tez raczej tu odpada choc beda lepsi niz sezon temu. Z dwojki Villa Everton stawiam na Ville ale zobaczymy.