Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2147

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post autor: venomik » 07 sie 2009, 1:51

Ehh... MazurXIII.
Z tym machaniem i Quaresmą to próbowałeś na siłę argumentować swoje zdanie.
Jako fan Juve i calcio - Inzaghiego bardzo cenię i bardzo lubię. Znakomity zawodnik.
Nie znoszę technicznych popisów, które nie przynoszą zysku drużynie. Żadne machanie nogami, przekładanie piłki, zbędne dryblingi mnie nie podniecają. Powiem więcej - denerwują i to mocno. Nawet jeśli w dużej części są udane. Przedryblował zawodnik 4 rywali i sytuacja jest niewiele lepsza niż wcześniej? Dla mnie popełnił błąd. Duże ryzyko, a korzyści niewiele.

No, nieważne.
Zawodników zawsze oceniam wg. prostego kryterium - niezależnie czy to jest obrońca czy napastnik. Po przydatności drużynie. Po wpływie na ewentualne zdobycie trofeów.
Napastnik jest od strzelania goli? Owszem. Ale wolę, powiedzmy przykładowo, widzieć Amauriego strzelającego 15 bramek i wypracowującego 5 niż Treze, który strzeli 18. Rozważania czysto teoretyczne, abstrahując od dokonań, formy i sympatii do obu graczy - jedynie na styl gry patrzę.
Przypomina mi się mecz w którym Iaquinta wyleciał już na początku. Został z przodu Amauri. Gola nie strzelił, nasza pomoc zupełnie nie potrafiła wówczas stworzyć groźnej sytuacji. Ale dzięki jego grze w obronie, pressingowi, umiejętności długiego utrzymania się przy piłce - wygraliśmy ten mecz. Bez niego byłoby to niezwykle trudne.
Bo napastnicy typu Amauri, Ibra, Rooney - dają wiele więcej drużynie niż tylko gole. Nawet niż gole i asysty.
Natomiast co do samego porównania Inzaghiego i Tottiego. Cóż, Inzaghi strzelił 278, a Totti 225 bramek (a Totti ma mniej spotkań). W ilości bramek nie ma kolosalnej różnicy. Za to kolosalna różnica jest we wpływie obu graczy na drużynę. I trzeba pamiętać, że to Inzaghi występował w silniejszych ekipach, gdzie łatwiej się strzela. Więc te stwierdzenia Inzaghi > Totti uważam za bezpodstawne.

Wróć do „Włochy”