Polecam wywiad z Wengerem.
http://gunners.com.pl/viewpage.php?page_id=1040
Co sadzicie o tym fragmencie?
...
Jak odpowiadasz na krytykę wielu osób, w tym i kibiców Arsenalu, którzy atakują twoją silną wiarę w tę filozofię? Nie zmieniłbyś jej nawet, gdybyś mógł. Może ci brakować w składzie 2 zawodników, a i tak ich nie kupisz.
Tak, ale kiedy jesteś w takiej pozycji, to jesteś w pułapce. Kiedy Cesc Fabregas miał 18, 19 lat, grałbym nim w systemie 4-4-2 z Patrickiem Vieirą i widziałbym, że to nie działa. Potem miałem do podjęcia decyzję o pozwoleniu na odejście Vieirze, ponieważ para Gilberto Silva - Vieira działała, Fabregas - Gilberto działała, ale Fabregas - Vieira już nie. Ale Fabregas miał 19 lat i gdyby nie grał, chciałby odejść, więc ryzykowaliśmy zniszczenie wszystkiego, całej pracy, którą włożyliśmy w tego zawodnika. Teraz mamy tę samą sytuację z Jackiem Wilsherem. Ma 17 lat i nie możemy wystawiać go w każdym meczu, żeby wygrać mistrzostwo, rozegra może parę spotkań. Ale w przyszłym sezonie będzie gotowy do gry w każdym meczu, będzie chciał grać w każdym meczu, a jeśli kupilibyśmy gracza na jego pozycję, będzie chciał odejść. To właśnie dlatego albo masz politykę kupowania sprawdzonych graczy, najlepszych, w wieku 23 i więcej lat, albo działasz po naszemu. Drużyna, którą teraz mamy, zbliża się do sukcesu. W wieku 22-23 lat drużyna jest gotowa i dojrzała na tyle, żeby przynieść sukcesy. Ten rok będzie niezwykle ważny dla Arsenalu. Jestem tego świadomy. Wiem, że ludzie nie mają już cierpliwości
...