Re: Liga Mistrzów (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post autor: Mentor » 26 sie 2009, 17:45

http://www.blaugrana.pl/news/3612/leo_mvp_messi_.html
Leo MVP Messi

Leo Messi odbierze jutro nagrodę dla MVP ubiegłorocznej edycji Ligi Mistrzów. Wyboru dokonali trenerzy 16 zespołów, które dotarły do 1/8 finału rozgrywek.

Przed rokiem tytuł ten przyznano Cristiano Ronaldo. Dla Messiego będzie to pierwsza część jego osobistego trypletu, bo wciąż pozostaje głównym kandydatem do zwycięstwa w plebiscytach FIFA World Player i Złotej Piłki.

Xavi najlepszym pomocnikiem

Zwycięstwo Messiego oznacza, że inny aspirant z do tego tytułu z drużyny Barcelony, Xavi Hernández, uznany zostanie najlepszym pomocnikiem rozgrywek. Pozostali barcelonistas, tj. Piqué, Valdés, Iniesta i Eto'o, nie zostaną ostatecznie uhonorowani w żaden sposób.

To kolejny już raz, kiedy indywidualne umiejętności Andrésa Iniesty pozostają niedocenione przez trenerów najlepszych drużyn w Europie.
W sumie zaskoczony nie jestem. Valdes nagrody nie dostanie nigdy bo nie a dla Pique jeszcze za wcześnie. Jeśli chodzi o pomocników to niestety nie dało się wyróżnić dwóch a więc jasne było, że ktoś z dwójki Xavi/Iniesta pozostanie niedoceniony. W pełni akceptuję wybór Creusa, który gra na najwyższym poziomie od wielu sezonów a dopiero przy okazji ME niektórzy chyba to dostrzegli. Zasłużył na wyróżnienie. Messi wiadomo.

Nie to jest jednak najważniejsze. Nie mogę się doczekać jutrzejszego losowania :P
Podział na koszyki prezentuje się następująco:

Koszyk 1:
FC Barcelona
Liverpool
Chelsea
Manchester United
Milan
Arsenal*
Sevilla
Bayern Monachium

Koszyk 2:
Olympique Lyon
Inter Mediolan
Real Madryt
CSKA Moskwa
Porto
AZ Alkmaar
Juventus
Glasgow Rangers

Koszyk 3:
Olympiakos*
Olympique Marsylia
Dynamo Kijów
VfB Stuttgart*
Fiorentina*
Atlético Madryt
Girondins Bordeaux
Besiktas

Koszyk 4:
FC Kopenhaga*
VfL Wolfsburg
Standard Liege
Maccabi Hajfa
FC Zurych
Rubin Kazań
Unirea Urziceni
DVSC Debreczyn

*jeśli przejdą przez trzecią rundę kwalifikacyjną
Można by kilka ciekawych grup ułożyć :] Inter, Real czy Juve w drugim koszyku automatycznie powodują, że ciekawe konfrontacje w fazie grupowej są raczej pewne. W trzecim koszyku też kilka ciekawych ekip a w czwartym czai się Zonk w postaci Wolsburga :lol:

Sam nie wiem jakiej grupy życzyć Barcelonie :think: Znaczy się im łatwiej tym lepiej bo szczyt osiągnęliśmy w ubiegłym sezonie więc teraz nie musimy się porywać Bóg wie na co, ale sam nie wiem jakie ekipy bym dobrał gdyby to ode mnie zależało. Chodzą mi po głowie Alkmaar i Fiorentina :P

Wróć do „Puchary Europejskie”