Re: Inter Mediolan (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Re: Inter Mediolan (zbiorczy)

Post autor: Salas11 » 04 wrz 2009, 17:18

Babel, nie zajmuję się prowadzeniem statystyk, więc nie oczekuj ode mnie takich rzeczy. Zresztą wiele statystyk, tabel i innych tworów potrafi tak dalece mijać się z prawdą że nie warto zwracać na nie uwagi. Piłkarze wolą zarabiać więcej na Ukrainie czy w Rosji to fakt, popularyzacja tego sportu jest chyba ostatnią rzeczą którą biorą pod uwagę. Argumenty? Proszę bardzo. Jaki klimat panuje na Ukrainie czy w Rosji? Każdy wie. Jaki klimat panuje w Brazylii? Każdy wie. Jaka jest dysproporcja zarobków między topowymi drużynami byłego ZSRR a Brazylii? Każdy z grubsza wie (mam nadzieję) Dlaczego więc Brazylijczyk, który uwielbia ciepły klimat decyduje się na wyjazd do Doniecka, Moskwy czy Sankt Petersburga? (są i dalsze "zesłania" niemal na Syberię ale to już bez komentarza) Bo jadą tam gdzie im więcej zapłacą. Propagowanie piłki? Bądźmy poważni... Popularyzują sport już swoją osobą, nie chęciami. Kasa kasa i jeszcze raz kasa. Jest choćby jedna osoba która wierzy że Rivaldo pojachał do Uzbekistanu propagować futbol? Nie za tą gażę jaką tam inkasował. Zresztą długo tam nie zabawił i "propagowanie" się skończyło. Futbol się psuje, a do koryta dopuszczane są beztalencia. Osoby, które 20 lat temu nie mogłyby marzyć o grze w piłkę. Czasem mam wrażenie że w w Polsce wystarczy umieć kopnąć piłkę na 50 metrów aby być "zawodowcem" i inkasować pokaźne sumy, których normalnie na oczy by się nie widziało przy obecnym standardzie życia, jaki oferuje nam ten kraj.
I uwierz mi, aby zobaczyć czym kieruje się większość piłkarzy w obecnych czasach nie potrzebne są żadne wykresy czy statystyki. Wystarczy rozum i percepcja.

Wróć do „Włochy”