Zapomniane kluby, wielkie upadki

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Zapomniane kluby, wielkie upadki

Post autor: Ebi » 24 wrz 2009, 23:32

Wybaczcie, że zakłądam nowy temat, ale ostatnio nieco poczytałem i poprzeglądałem historii klubowej piłki nożnej. Kilka spraw mnie zaintrygowało i powstanowiłem założyć taki a nie inny temat (sorry za głupią nazwę). Otóż w historii futbolu napotykamy sporo klubów, które kiedyś były wielkie lub odniosły jakiś spektakularny sukces a teraz błąkają się gdzieś po trzecich ligach itp. Niestety nie znalazłem informacji dotyczących wszystkich z tych ekip, które mnie zaintrygowały i dlatego chciałem razem z forumowiczami poruszyć ten temat.

1. Zainteresował mnie klub Hellas Werona. W 1985 a zatem niedawno został mistrzem Włoch zaś obecnie walczy o utrzymanie w trzeciej lidze. Jakim cudem tak mało popularny, mało utytyułowany i rozponawalny klub tak stosunkowo niedawno odniósł tak spektakularny sukces? Przecież w latach 80-tych w Serie A grał Maradonna. Dlaczego ten klub tak się stoczył? Pytanie do fanów Serie A

2. Kto mi wytłumaczy na czym polegał fenomen dwóch angielskich klubów, które wygrały w Pucharze Europy zaś teraz nic nie znaczą w europejskim futbolu? Mowa tu o słynnym jak cholera Nothingam Forrest i Aston Villa (zresztą Villa wygrała LM pokonując w finale Bayern ;-) ). Jak doszło do tego, że dwukrotny triumfator tych rozgrywek pałętą się po trzeciej lidze? Gdzie popełniono błędy i czemu zawdzięcza tamte sukcesy?

3. Czemu lub komu Atletico Madryt (które co prawda aż takich sukcesów nie miało) zawdzięcza niedawny spadek do drugiej ligi, mimo że w latach 90-tych należeli do czołówki europejskiej? Co prawda teraz wracają na miejsce gdzie się znajdowali, ale przez wiele ostatnich lat ten klub był wielkim rozczarowaniem.

4. Napoli czyli ponownie pytanie do fanów włoskiego futbolu. Naprawdę to mafia uczyniła z tego klubu taką potęgę w latach 80-tych? I czemu ten klub tak upadł (swego czasu niedawno grali w trzeciej lidze a przecież to klub samego Maradonny).

5. Interesuje mnie również zapaść Borussi Moenchengladbach, która w latach 70-tych rządziła w europejskim futoblu (pucvhar uefa, finał LM, złota piłka dla Simonsena) a teraz od wielu wielu lat gra na przełomie pierwszej i drugiej ligi?

No cóż, mało jest tak na dobrą sprawę klubów w Europie, które przez niemal całą swój okres trwania utrzymywały się w czołówce i wygrywały puchary na przestrzeni wielu, wielu lat, ale przypadki, które mnie interesują są doprawdy intrygujące (szczególnie Hellas Werona!) i niezrozumiałe dla wielu kibiców. Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji.

PS. Sorry za literówki, nowa klawiatura.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”