Re: Matura

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Re: Matura

Post autor: Aker » 03 lis 2009, 20:19

EnJoy's pisze:To już jest zmuszanie.Myślisz, że jeżeli kazali mi napisać matematykę to pójdę na jakiś kierunek związany z matematyką ? Popytam ludzi w szkole czy obowiązkowa matura z matematyki zmieniła ich preferencje.
uważam, że dobrze, że wróciła królowa nauk na maturę choć sam jej zawsze unikałem jak ognia. Błędem nie jest jej ponowne wprowadzenie do matury, błędem było wycofanie jej 25 lat temu. Co do Twoich słów EnJoy's to każdy przecież pisze polski i nikt nikomu nie każe, nie zmusza iść na filologie polską... wg mnie dobrze jest, że jest matma, bo ludzie powinni coś z niej ogarniać, na pewno nie powinna być trudna, ktoś kto się jej wcale nie uczy ale jest w miarę mądry powinien mieć bez problemów 30%. Dobrze jest, że te wzory dają, bo nie powinni wymagać wkuwania wzorów bo nie o to chodzi, ale radzenia sobie, byś umiał ogarnąć zadanie z podanymi wzorami. Pamiętam, że z polskiego nic się nie uczyłem, książki pamiętałem tylko ze streszczeń i 55% z podstawy i tak miałem, żadnego zresztą stresu nie miałem podchodząc do polaka, podobnie powinno być z matą, maturzyści powinni do niej podchodzić na luzie, a kto ambitniejszy to powinien pisać rozszerzenie które powinno być wymagane na polibudach (podstawa odpada) no i trochę już jednak trudne. Tak to widzę.

btw. mógłby ktoś mi dać konkretny link do tej próbnej maty podstawowej bo nie mogę znaleźć na gazecie.pl ;>
z góry dzięki

Wróć do „Hyde Park”