http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=29501
Do Migueliego brakuje jeszcze sporo, ale zakładając, że Xavi pogra jeszcze kilka lat powinno mu się udać wspiąć na szczyt. Puyol spokojnie powinien zająć drugą pozycję.Xavi bliski pobicia kolejnego rekordu
Jeśli Xavi Hernandez wystąpi w najbliższym meczu przeciwko Mallorce, zrówna się w liczbie rozegranych ligowych spotkań z legendą FC Barcelony - Carlesem Rexachem.
Sobotni mecz byłby dla katalońskiego pomocnika 328. ligowym występem w seniorskiej drużynie z Camp Nou, co pod względem występów uplasowałoby go na drugim miejscu ex-aequo z byłym napastnikiem Barçy.
Debiut
Xavi wstąpił do szkółki FC Barcelony w lipcu 1991 roku w wieku zaledwie 11 lat. Odkąd awansował do pierwszego zespołu stał się jedną z kluczowych postaci drużyny. Xavi zadebiutował 3 października 1998 roku, na stadionie Mestalla w meczu Valencia - FC Barcelona i przyczynił się do zwycięstwa swej drużyny 3:!.
33 ligowe bramki
Od debiutu Xaviego minęło już 11 lat, w tym czasie zdobył on dla FC Barcelony 33 gole, a wśród nich jednego - chyba najbardziej godnego zapamiętania - zwycięską bramkę strzeloną na Santiago Bernabeu podczas
Gran Derbi w sezonie 2003/04.
Prowadzi Migueli
Jest bardzo duża szansa, że Xavi, który w styczniu skończy 30 lat, pobije rekord wszech czasów należący obecnie do byłego obrońcy Barçy - Migueliego. Lider tej klasyfikacji ma na swoim koncie 391 występów w bordowo granatowej koszulce.
Oto pierwsza dziesiątka graczy, którzy dla FC Barcelony zagrali w historii La Liga najwięcej spotkań:
- Migueli - 391
- Rexach - 328
- Xavi - 327
- Amor - 311
- Puyol - 307
- Zubizarreta - 301
- Asensi - 299
- Segarra - 299
- Rifé - 290
- Ramallets - 288
Podobno nie odpuszczamy w sprawie Robinho i ma się odbyć jakieś spotkanie przy okazji losowania KMŚ w Abu Zabi. W sumie cieszy mnie to. Wzmocnienia są potrzebne i chcę mieć pewność, że nie tylko ja tak uważam
Niestety Anal+ nie uraczy nas dzisiaj transmisją z meczu Barcelony