Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post autor: (L)oczkerson » 09 lis 2009, 22:04

co do fajnych filmów to ostatnio dwa mi się trafiły:
Pirwszy to Radio na Fali:
http://www.filmweb.pl/f467136/Radio+na+fali,2009
Opowiada o prawdziwej historii nielegalnego radia z lat 60, które w Wielkiej Brytanii biło absolutne rekordy popularności. Osobiście liczyłem na trochę więcej Rocka, ale mimo wszystko film jest świetny. Ma klimat lat sześćdziesiątych, który ja uwielbiam, aktorsko naprawdę bardzo dobry, choćby Philip Seymour Hoffman kolejny raz pokazuje klasę. do tego kilku innych dobrych angoli. Dla mnie mocna ósemka i bardzo pozytywne zaskoczenie
8,5/10

A drugi to:
500 dni miłości
http://www.filmweb.pl/f480762/500+dni+miłości,2009

Polski tytuł jak zwykle nie udany :roll: Niby romans, czyli wybitnie nie mój gatunek, ale naprawdę dobry. Głównie na wielki plus świetnie poprowadzona fabuła (oglądamy niechronologicznie pojedyncze dni z trwającej 500 dni znajomości). Co ja bardzo lubie w filmach jest narrator :D . Do tego pozytyw to to, że film nie opowiada o zakochaniu, a raczej o tym co potem, a to temat w filmach raczej mało odkryty. No i cudowna Zooey Deschanel :D Od niej bije tak pozytywna energia, że można uzależnić się w bardzo szybkim tempie :P
8/10

No trzeba jeszcze wspomnieć o Wrogach publicznych, skoro temat się zakurzył. Dobry film gangsterski ze znakomitą obsadą aktorską. Johnny Depp, jak zawsze pokazuje klasę, a że film kostiumowy to tymardziej "pod niego". Do tego Christian Bale, w roli ścigającego go agenta. Naprawdę bardzo udany duet. Film dobry, naprawdę dobry, choć aż zachwycić mnie nie zachwycił. Tak czy siak polecam
7,5
No i jeszcze Dystrykt 9, który dla mnie był sporą rewelacją. Głównie za to, że poprowadzony jest tak, by być jak najbardziej realny (film w wielkim stopniu wygląda jak relacja telewizyjna) a to dla Science Fiction nie jest typowe. W dodatku sposób ukazania służb specjalnych i sposobu działania państwa wydaje się bardzo realnym.
7,5/10

O jeszcze jeden mi się przypomniał. Shrink Czyli Kevin Spacey w roli zmęczonego życiem psychoterapeuty :P Dla mnie on jest idealny do takich ról. Film naprawdę fajny a co prawda bardzo niewielka rola Robina Williamsa naprawdę kapitalna.
7/10

Za to zawiodłem się na najnowszym filmie z Jackiem Blackiem, czyli Year One i Antychryscie Larsa von Triera.
Oba na 5/10
Jak zwykle miało być "w dwóch zdaniach" :haha:

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”