Re: Liga Mistrzów (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Re: Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post autor: Aker » 26 lis 2009, 22:58

wywiad z Danem z lutego tego roku, także pewnie większość widziała:
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... u-bylym-t/

najciekawsze cytaty:

"Pana zwolnili jednak za brak stylu i wyników.
- Tak? To przypomnę, że kiedy odchodziłem mieliśmy drugie miejsce i zero porażek. Mieliśmy rewanżowy mecz w Pucharze UEFA, który bym wygrał. Przegraliśmy pierwsze spotkanie przez jakiegoś farfocla i wszyscy zaczęli panikować. Odszedłem. Na koniec Wisła zajęła ósme miejsce, co było kompletną porażką. Ja więc nie miałem wyników? "

"Był już Puchar UEFA, za rok może więc pan trenować zespół grający w Lidze Mistrzów.
- Chyba pan żartuje? Nie mamy na to żadnych szans. Nie mamy pieniędzy, tradycji, transferów. Nie ma szans na żadną Ligę Mistrzów."

"Chce pan trenować zespoły w najlepszej lidze świata, a mimo wszystko będę twierdził, że nie do końca poradził pan sobie w dużo słabszej lidze polskiej.
- To pana zdanie. Miałem zespół gwiazd, dużo lepszy niż mam tu. Ale wymagania i atmosfera były inne. Tu mam czas na pracę a tam? Gdyby dano mi wtedy zbudować drużynę, gdyby dano mi pieniądze na pięć transferów… Zdominowalibyśmy polską ligę. Chciałem pięciu zawodników za niewielkie pieniądze. Nie dano mi możliwości ich sprowadzenia…
Kogo więc pan chciał?
- Golański i Wasilewski. Od razu wiedziałem, że to będą dobrzy zawodnicy. I gdzie teraz są? Obaj grają w pierwszych składach Steauy i Anderlechtu. Wiedziałem, że będą z nich ludzie bo grają na mojej pozycji, dostrzegłem ich walory. Dalej, Łobodziński, który jest teraz w Wiśle i Matusiak. I na koniec oczywiście Jeleń. Był znakomity. Mogliśmy każdego mieć za kilkaset tysięcy a sprzedać za grube miliony. Wisła zbiłaby na nich majątek. Nie było jednak kasy. Sprowadzałem piłkarzy za darmo. Dolha i Cleber wypalili, Thwaite miał problemy przez reprezentacje i te wyjazdy. Szkoda, miał talent."

Wróć do „Puchary Europejskie”