Re: African Nations Cup

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Reputacja: 0
Kontakt:

Re: African Nations Cup

Post autor: Corinthians » 22 gru 2009, 15:22

Kolejna edycja Pucharu Narodów Afryki zapowiada się bardzo ciekawie. Trudno wskazać jednego, albo dwóch faworytów, bo dzisiaj w Afryce jest kilka klasowych reprezentacji. Nie tylko w skali kontynentu, ale w skali świata. WKS i Ghana to obecnie kraje uważane za najsilniejsze, ale bez wątpienia do elity wraca Kamerun. I to we wspaniałym stylu, ale Paul Le Guen i jego piłkarze będą musieli to udowodnić na boiskach Angoli. Mocna będzie także Nigeria, jednak tu jak zawsze pojawia się ten sam problem - brak dyscypliny. Kolejne dwie bardzo mocne reprezentacje to Algieria i Egipt. Sam szczególnie będę się przyglądał Lisom Pustyni, w składzie których są m.in Karim Ziani i Karim Matmour, ale główna siła Algierii jest kolektyw i solidna defensywa. Egipt będzie silny jak zawsze, ale wydaje mi się, że nie są w stanie po raz drugi obronić trofeum. W 2008 roku w decydującym momencie zawiodły WKS i Ghana. Teraz te dwa kraje są jeszcze mocniejsze, a do tego wspomiany Kamerun. Naprawdę ciężko mi wybrać faworyta, ale chyba postawiłbym na Kamerun. Eto'o, Makoun, Emana, Song... No i kunszt trenerski Paula Le Guena. Nie ma już takiego braku dyscypliny w tej ekipie jak kiedyś. Dwa lata temu Nieposkromione Lwy były w mojej opinii nijakie, a i tak doszły do finału. Tam pokonał ich Egipt wykorzystując właśnie brak dyscypliny. Szkoda, że Kamerun nie ma mocnego rywala w grupie. Tunezja jakaś taka bezbarwna, a Gabon i Zambia, chociaż potrafią grać fajnie, to jednak nie jest to ten poziom. Niezapominajmy o innych mocnych drużynach jak Mali z Keitą, Diarrą i Kanoute, czy Angoli, która będzie gospodarzem. Warto też się przyjrzeć Burkinie Faso, gdzie zagra Jonathan Pitroipa i Yssouf Kone. Grupa B jest zdecydowanie najciekawsza, bo jest tam jeszcze Togo z Adebayorem na czele.

Pojedynki Nigerii z Egiptem, WKS z Ghaną, czy Algierii z Mali będą smaczkiem fazy grupowej. Zapowiada sie bardzo ciekawy turniej, który będzie oczywiście obszernie transmitowany w Eurosporcie :)

Wróć do „Piłka nożna na świecie”