Też mi się tak wydajePrzyznam szczerze, że dla mnie blok defensywny Chiellini - Legro - Canna wygląda pewniej niż normalna linia obrony z Grosso i Grygerą po bokach.
Mi to się nie podoba. Diego i Gio mają mentalonść ofensywnych pomocników. Przy bokach pomocy z De Ceglie i Caceresem (a w szczególności przy Urugwajczyku) jeszcze z tego 3:4:3 wyjdzie że gramy 5 obrońców, 2 defensywnych pomocników, 2 ofensywnych pomocników i jednym napastnikiem. Czyli cyferki cyferkami, a zawodnicy będą grali "swoje" i Diego i Gio i tak nie będą grali jak napastnicy a jak pomocnicy, a z Caceresa nie będzie prawy pomocnik, skoro ledwo prawym obrońcą zostałMoglibyśmy zagrać np 3-4-3 z Diego i Giovinco za plecami takiego Amauriego.
Natomiast jeśli ma to wyglądać tak jak prezentuje ta grafika to mi się nawet podoba. Dobra pozycja dla Chielliniego, który może spokojnie zaopiekować się i środkiem i lewą stroną. W szczególności przy asekuracji De Ceglie, który jeśli gdzieś pasuje to właśnie na pozycję takiego dość defensywnego bocznego pomocnika. Canna mógłby grać jako libero więc dla niego też na plus. Melo i Sissoko (docelowo) to też dla mnie lepszy układ dla tej dwójki niż romb. I tylko problematycznie w defensywie wygląda ta prawa strona, gdzie Legro może zabraknąć szybkości i gdzie nie ma dobrego prawego pomocnika. Niby kandydatów jest nawet 4 (Camo, Caceres, Candreva i Hasan), ale każdy pasuje średnio na jeża. Salichamidzic, stylem pasuje doskonale,(obrońca i pomocnik) ale jest raczej przeciętny piłkarsko, Candreva ma talent i sporę umięjętności, ale nie jest skrzydłowym i do jego gry w obronie można się przyczepić. Caceres jest obrońcą i jest zbyt słaby w ofensywie, dla mnie opcja najgorsza, a Camo jest trochę zbyt ofensywny (choć dla przykładu w grającym podobnie Napoli na lewej pomocy gra jeszcze bardziej ofensywny Datolo) Ja bym postawił na Camo, i liczył że ewentualnie dziury pomiędzy Legro a Camo załata wybiegany Sissoko.
Co do ofensywy to lepszej opcji niż Diego operujący tuż za 2 napastników nie mamy. Trójząb to nie na naszą formację ataku, gdzie nie ma skrzydłowych napastników. W ataku zmiana taktyki nic nie zdziała trzeba czekać aż wyzdrowieje Treze i Vicek
Słowem, dla mnie system nawet niezły, choć źle mi wygląda prawa strona defensywy i brak zmienników w obronie. No i w szczególności to, że znów zmieniamy system taktyczny. Znów zmiany, bałagan itp.