Wszystko o ORLIKU - jakie obuwie, jakie warunki

bombelko
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Wszystko o ORLIKU - jakie obuwie, jakie warunki

Post autor: bombelko » 01 mar 2010, 18:45

Witam
Jestem nowy na tym forum, więc z pierwszym postem liczę na wyrozumiałość:) Chciałbym założyć zbiorczy wątek o niebywałym "cudzie" sportowym ostatnich lat jakim jest projekt "Moje boisko ORLIK". W zależności od miejsca jest ich albo za dużo lub za mało, albo co najgorsze, nie każdy może tam grać :shock: Orlik orlikowi nierówny, każdy ma inną nawierzchnie, różne proporcje tego czarnego "czegoś" (granulatu) i zielonej szczoty (igielitu, sztucznej trawy itp.). O dziwo, są tacy co mimo aktywnego uprawiania tego cudownego sportu nie grali (!!) jeszcze na orliku, np ja :oops: Ponieważ w internecie jest mało informacji/są porozrzucane (np. na forach komputerowych :?: ) postanowiłem założyć ten wątek. Głównie chciałem poruszyć:
- kwestię techniczną orlików, tj. na jakich powierzchniach gracie, w jakim obuwiu (lanki, śnieżynki, zwykły TURF, może nawet halówki), ponieważ z wstępnych wiadomości wiem, że w zależności od mieszanki granulatu obuwie inaczej się sprawuje, np. gdy jest dużo tego granulatu to podobno korki nie chcą się wbijać i się biega jak po betonie, albo gdy jest za dużo szczotki to lekka wilgoć powoduje, że bez lanek mamy balet mongolski:D
- kwestię możliwości używania korków (miękkich, metalowych), nie wiem od czego zależy, że na jednym orliku można grać w lankach a na niektórych plują się nawet o śnieżynki
- kwestię dostępności, czy każdy może grać czy tylko "wybrani", którzy albo mają znajomości, albo trenują w klubach
- nowe orliki, jak macie jakieś info gdzie ma powstać/powstaje nowy orlik (kto wie, może to właśnie kilka ulic od Ciebie powstaje boisko Twoich marzeń)
Każdy może oczywiście dodać jakieś dodatkowe rzeczy od siebie :wink: Nie ukrywam, że info nt. obuwia jest bardzo ważny. Lepiej jest dowiedzieć się, w czym lepiej się gra niż potem sobie pluć w brodę, że wywalając kasę (często niemałą) nie będziemy mogli grać na orliku. Sam jestem w podobnej sytuacji, cudem trener załatwił nam teraz zajęcia na orliku, a ja grając od 3lat na hali, nie wiem co kupić, żeby śmigać po orliku... PS. Mowa o orliku na ul. Karpackiej w Łodzi. To tyle z mojej strony :)

Wróć do „Hyde Park”