Ja wiem, ze pewnie znowu okaze sie, ze operowanie faktami nie jest dla kibicow Barcelony miarodajne, co udowadniaja nie raz Jarzinho, mistyk, tudziez inny Bienias, ale sprobuje, a co mi tam.Mentor pisze:Ani przez moment nie mam zamiaru wątpić w Twoje racje arek_ahig, ale w przypływie odwagi zapytam... jakie spotkania masz na myśli pisząc:
arek_ahig pisze:To zupelny przypadek, ze jak nie ma Lionela gracie zazwyczaj slabo.
Wedle znanych mi informacji w zeszlym sezonie Lionel nie mial dluzszej przerwy w grze. Ba w La Liga nie biorac pod uwage ostatnich spotkan kiedy Barcelona miala juz zapewnione mistrzostwo nie bylo 2 kolejnych spotkan, w ktorych nie wzialby udzialu. Wobec tego trudno rozpatrywac wplyw nieobecnosci Messiego na gre Barcelony.
Sezon wczesniej takowa przerwa Argentynczyka juz byla, a dzialo sie to na przestrzeni dwoch miesiecy marca/kwietnia. Ponizej zestawienie wynikow jakie osiagnela Barcelona pod nieobecnosc Lionela a tamtym okresie:
FC Barcelona 1 - 2 Villarreal CF
UD Almería 2 - 2 FC Barcelona
Valencia CF 3 - 2 FC Barcelona
FC Barcelona 4 - 1 R. Valladolid
Real Betis 3 - 2 FC Barcelona
Schalke 04 0 - 1 FC Barcelona
FC Barcelona 0 - 0 Getafe CF
FC Barcelona 1 - 0 Schalke 04
Recreativo 2 - 2 FC Barcelona
FC Barcelona 0 - 0 RCD Espanyol
To sa spotkania z okresu jego kontuzji. Z tymze w ostatnich 2 spotkaniach wchodzil w drugich polowkach, w kolejnym z kolei w pierwszym meczu 1/2 LM z MU zszedl w 2 polowie. Takze dwumecz z United rozgrywal zaraz po wyleczniu kontuzji.
Ponizej pozostale spotkania, w ktorych nie zagral w rozpatrywanym sezonie Messi.
Osasuna 0 - 0 FC Barcelona
FC Barcelona 3 - 1 VfB Stuttgart
FC Barcelona 0 - 1 Real Madrid
RCD Mallorca 0 - 2 FC Barcelona
Sevilla CF 1 - 1 FC Barcelona
FC Barcelona 4 - 0 R. Murcia
FC Barcelona 0 - 0 Sevilla CF
Deportivo 2 - 0 FC Barcelona
Bodajze w styczniu, kiedy rozgrywaliscie dwumecz z Sevilla w Copa del Rey, Lionel mial takze krotka przerwe w grze z powodu kontuzji.
Do tego doszloby zapewne kilka spotkan, w ktorych wchodzil z lawki na II polowe tudziez ostatnich 20-30 minut, jak np. porazka z Atletico 4-2.
Pomijajac slabsza dyspozycje Barcelony w tamtym sezonie bilans gier pod nieobecnosc Argentynczyka jest zatrwazajacy.
Latwo policzyc i usrednic, ze z Messim w skladzie zdobywaliscie w takiej La Liga dwa razy wiecej punktow/mecz anizeli bez niego.